Взривено бе най-мирното селище в Чечения

Засега е известно за близо 40 загинали и около 100 ранени при вчерашния атентат на терорист-смъртник, взривил няколко административни сгради в чеченското селище Знаменское. Броят на жертвите расте - продължава издирването на хора, затрупани под развалините след експлозията на камион, натоварен с взривни вещества.

Надтеречний район на Чечения, чийто център е Знаменское, се смята за сравнително стабилен - далеч е от планините, където се укриват бунтовниците-сепаратисти. А самото Знаменское е сред най-мирните селища в републиката. Неслучайно точно тук настаняват за различни мероприятия всевъзможни делегации, точно тук бе разположен офисът на ОССЕ, а допреди време - и приемната на пълномощника по правата на човека в Чечения.

След необявеното примирие по повод референдума за конституция на Чечения на 23 март т. г. атентатите в републиката отново са всекидневие, федералните сили отговарят с "прочиствания" и следват още по-ожесточени атентати. Референдумът трябваше като че ли да стане преломен етап в "чеченската криза" /той утвърди статута на Чечения като част от Руската федерация - б. р./, но не даде никакъв резултат. В навечерието на Деня на победата - 9 май, в столицата Грозни бе арестувана терористка-камикадзе, замислила да се взриви на стадион Динамо, определен за празничните тържества. Десет души са само случайно загиналите в Чечения през последната седмица - при атентати с цел унищожаване на различна техника.

Има не само загинали - някои изчезват безследно. 245 са изчезналите в Чечения от началото на годината досега, сочат официалните данни. Това става основно след прочиствания, извършени от федералните сили. Според секретаря на чеченския Съвет за сигурност Рудник Дудаев "абсолютното мнозинство от тях са граждани, спазващи закона, които нямат контакти с бандитските формирования". Естествено при това положение не може и дума да става за някакво доверие на местното население към федералните структури.

Федералният министър за социално-икономическото развитие на Чечения Станислав Илясов смята, че престъплението в Знаменское е дело на арабски наемници, които все още получават финансова подкрепа от чужбина. Следователно нямат основание декларациите на Федералната служба за сигурност /ФСС/, че на практика са затворени всички основни канали за финансиране на въоръжените бунтовници. Неслучайно на заседание с министри вчера Владимир Путин настоя директорът на ФСС Николай Патрушев незабавно да му представи подробен план за разкриване на атентата в Знаменское.

При нарастващата нестабилност искането на президента да се ускори подготовката на договора за разграничаване на пълномощията между Москва и Грозни просто увисва във въздуха. За какво "разграничаване на пълномощията" може да се говори, щом нито военните, нито местните власти не контролират положението? Нещо повече - съвсем не е ясно защо се протака досега решението за амнистия /на предалите се въоръжени сепаратисти - б. р./ - идея, събудила след референдума толкова надежди и в Кремъл, и в Грозни.

В Думата са внесени два варианта на закон за амнистия. Единият е подготвен от чеченския депутат в парламента на Русия Асламбек Аслаханов, другият - от комитета по законодателството в Думата съвместно с президентската администрация. При това, както Аслаханов поясни за Независимая Газета, проектът на Думата "е насочен повече към защита на военнослужещите, извършили престъпления в Чечения, и на засегнатите от текстове за икономически престъпления, които са търгували с петрол и са крали пари от бюджета".

Никакво политическо решение обаче няма, с изключение на референдума. Той успокои донякъде световната общественост, но не доведе до практически резултати - още няма дори дата за президентски и парламентарни избори в Чечения. В тази ситуация Кремъл е принуден не само да не изтегля войските си, но напротив - да засилва армейската групировка в Чечения. Вчера бе съобщено, че в началото на юни в Чечения ще бъде изпратен 104-ти парашутнодесантен полк от 76-а въздушнодесантна дивизия, изцяло комплектован от кадрови войници и офицери. Според версията на Генералния щаб целта е "проверка на потенциала на тази част в бойна обстановка". Точно тези рейнджъри бяха изтеглени от воюващата република миналата пролет за участие в експеримент по преминаване към професионална служба.

Както се очертава, чеченското огнище няма да изгасне скоро. Ежедневните терористични актове в републиката опровергаха оптимистите, които смятаха, че "народът е уморен да воюва", че факторът на умората рано или късно ще смекчи ситуацията. Басаев, Масхадов и другите главатари на терористите явно не усещат умора - намират време дори да печатат позиви и да вербуват попълнения. И докато в Москва се правят, че "всичко върви по план", в Чечения все повече се удължава скръбният списък на жертвите.

По БТА

Споделяне

Още от Свят