Взривиха джип на собственик на цех за преработка на дървесина в Банско

Между 3 октомври и 3 декември в Ирак започва мащабна операция за блокиране на границите със Сирия и Иран, за да се предотврати преминаването на терористични групи. Това съобщи, цитиран от БТА, подполковник Костадинов, старши офицер на българските офицери от многонационалната дивизия Център-Юг, по време на съвместен брифинг в Багдад с министъра на отбраната Николай Свинаров и началникът на Генералния щаб на Българската армия ген. Никола Колев, които пристигнаха в Ирак.

В брифинга участваше и командващият международната дивизия Център - Юг, в която се включва българския батальон, полският генерал Анджей Тишкевич. Той определи като основен проблем пред контингента бомбените заплахи и атентати.

Ген. Тишчевич определи като приоритетна задача на международната дивизия възстановяването на местната администрация и съобщи, че се работи за възстановяване на електроподаването и снабдяването на населението с горива.

Българските участници в стабилизиращите сили в Ирак са с имунитет срещу местна наказателна, гражданска и административна юрисдикция. Това предвижда Меморандума за разбирателство между българското министерство на отбраната и страните участнички в стабилизиращите сили в Ирак, който правителството предлага на парламента за ратификация. В документа е записано още, че членовете на българския контингент ще останат под пълното командване на българския им командир.

По същия начин по-късно бе определена и основната задача на българския батальон от подполковник Маринов, командир на първи пехотен батальон, при срещата на Свинаров и Колев с част от българските бойци в Кербала. Подполк. Маринов заяви, че основната задача пред българския контингент е създаването на условия за преминаване от военно към гражданско управление в населения предимно с шиити район. По думите му, до момента са изградени две пречиствателни станции и четири напоителни канала в община Айн ал Тамор. Реконструирани са и седем училища.

На съвместния брифинг с представители на полското командване в Багдад, Свинаров и Колев дадоха висока оценка на професионализма на полското командване. Мисията на българския контингент е в добри ръце, заяви ген.Колев. Той постави пред полското командване въпроса за нивото на интеграция между българските военнослужещи и чуждестранните офицери и бойци. Полски представител отговори, че до момента няма никакви проблеми с българския контингент. Единственият проблем е малката му численост, добави полякът.

И в Багдад, и на срещата в Кербала министърът на отбраната заяви, че след завръщането си от Ирак ще внесе в правителството проект за корекция на заплащането на българския контингент в Ирак. Сега всички военни от батальона получават по 60 долара дневни. Свинаров уточни, че планираното ново заплащане е между 65 и 80 долара на ден, като ще се отчита спетента на риска и военното звание.

Министърът на отбраната заяви, че по степен на заплащане на мисиите зад граница България се нарежда в средата на скалата на страните кандидати за членство в НАТО.

Пред част от професионалните военни, участници в батальона в Кербала, шефът на Генщаба обяви, че като военен човек не приема за морално искането за промяна на заплащането. Проблемът с дневните на контингента се повдигна от почти две трети от участниците в мисията, които в писмо до Свинаров поискаха възнагражденията им да бъдат увеличени. Това не е проява на воински морал, всеки е знаел при какви условия идва и негово право е било да ги приеме или не, заяви Колев, но допълни, че ще подкрепи решението за увеличаване на заплащането.

Като отлично определи взаимодействието с полските партньори старши националният представител полк. Панайотов . Той подчерта, че мисията в Ирак е най-голямата за последните 15 години от този тип.

По време на еднодневната визита на Свинаров и Колев се предвижда среща с кмета на Кербала, както и с Пат Кенеди, началник на кабинета на гражданския администратор Пол Бремър.

Споделяне

Още от България