Взривиха минаретата на Златната джамия в Ирак

Взривиха минаретата на Златната джамия в Ирак

Бунтовници взривиха последните останали две минарета на шиитската светиня – джамията Аскария, известна още като Златната джамия, съобщи в сряда СиЕнЕн. В нея се намират гробниците на почитани от шиитите светци. Джамията, която е на 1200 г., беше силно повредена в началото на 2006 г.

Бунтовниците са влезли в сражение с подразделенията на иракската национална полиция, която охранявала джамията сутринта на 13 юни. По време на престрелката бунтовниците проникнали в светинята и взривили минаретата. Щетите все още се уточняват. Няма сведения за загубите на двете враждуващи страни.

Полицията заявява, че нападението на джамията е предизвикало гнева на шиитите в град Самара, който е предимно сунитски. Гробниците са свещени за шиитите, които вярват, че в джамията ще се появи пророкът ал Махди и ще им донесе спасение.

В шиитската религия Мохамед ал Махди е последният пророк и 12-ти имам. Според вярванията баща му Хасан ал Аскари, единадесети имам, и дядо му Али ал Хади, десети имам, са потомци на пророка Мохамед. И двамата са погребани в джамията. Преданията разказват, че ал Махди е изчезнал през 9 -ти век по време на погребението на баща му. Шиитите вярват, че Аллах го е скрил от очите на хората и затова го наричат “скрития пророк”.

През февруари 2006 г. бунтовници облечени в униформи на специалните части на иракската полиция нападнаха джамията и предизвикаха големи разрушения. В резултат на взрив се срути горната половина на купола ѝ.

Това нападение доведе до изостряне на междурелигиозните отношения на сунити и шиити. Ожесточените сблъсъци между последователите на двете основни направления в исляма продължават и до днес, а жертвите са над 200 души.

Споделяне

Още от Свят