Взривове в руска мина взеха 36 жертви

Взривове в руска мина взеха 36 жертви

Общо 36 души загинаха при взривове в руската мина "Северная" във Воркут.

Драмата се разиграва от 25 февруари, когато на дълбочина 760 метра се получава внезапно изхвърляне на метан, който произвежда два взрива и предизвиква срутване на шахта. В момента на инцидента в забоя се намират 110 миньори, от които четирима загиват на място, 80 са изведени над земята, а 26  техни колеги остават затрупани.

На мястото избухва и пожар, започват спасителни операции, но опасността от нови взривове нараства заради допълнителната концентрация на метан. Така се стига до третия взрив в първите часове на неделя, когато загиват още шестима души – един миньор и петима пожарникари, предава руската агенция ТАСС. Други петима души са ранени.

Няма шанс да са оцелели и затрупаните 26 души, тъй като в този участък на практика няма кислород, бушува силен пожар и температурите са високи, съобщиха руските власти.

Сега пред пожарната служба стои въпросът за потушаване на пожара, като се обсъжда пълно заливане с вода на засегнатия участък от шахтата или затапването му с пяна и спиране на достъпа на въздух.

Споделяне

Още от Свят