Взривове във военни складове и земетръс разлюляха София

Взривове във военни складове и земетръс разлюляха София

Експлозии от военни складове разтърсиха София около 6.30 часа сутринта в четвъртък, а в ранния следобед столицата беше разлюляна и от земетресение с магнитуд 3.2 степен по скалата на Рихтер с епицентър на 15 км южно от града.

Взривовете от складовете потрошиха стъкла на прозорци в кварталите "Левски", "Хаджи Димитър" и ''Сухата река'' и разбудиха жителите им. Последваха десетки по-слаби детонации, които се чуваха на територията на целия град. Хората се чудеха какво става, а телефоните на институциите в държавата даваха заето.

45 минути цареше пълно информационно затъмнение, преди да бъде съобщено, че на територията на военно поделение в кв. "Челопечене" са избухнали боеприпаси. И досега остават неясни причините за инцидента, паникьосал столичани. Военните заявиха, че районът ще остане отцепен и вътре няма да се влиза по-рано от 24 часа след последния взрив. Версиите са от "човешка грешка до терористичен акт".

Експлозиите продължиха целия ден през различен интервал от време, но все по-рядко и по-слабо. Част от хората, които напуснаха домовете си, паникьосани от взривовете и огромния пушек, който се изви над района, започнаха да се връщат.

Въпреки първоначалните уверения, че няма пострадали, по-късно от "Пирогов" съобщиха за приети двама наранени от изпотрошените стъкла на домовете им и един обгазен.

Три версии за взривовете

Военно-окръжният прокурор на София Спас Илиев съобщи, че има три водещи версии - технически причини, умишлен палеж и престъпление, свързано с икономически групировки. В медиите се завъртя неофициална информация, че една от основните версии, по които се работи, е, че теренът е взривен, за да се подготви за приватизация от частни фирми, след които може да има и такива, свързани със Златомир Иванов - Златко Баретата. Министърът на отбраната Николай Цoнев посочи, че има фирми, проявявали интерес към обезвреждане на боеприпаси.

Началникът на поделението в “Челопечене” съобщи, че още преди година е подал докладна в Генералния щаб на Българската армия за възможна опасност от нарушения и самовзривявания на съхраняваните боеприпаси с изтекъл срок на годност. Началникът на ГенЩаба ген. Златан Стойков, обаче отрече да е получавал такава докладна.

За последните две години Военната прокуратура е получила два сигнала за нарушения в поделението. Документите за второто нарушение са пратени на прокуратурата в сряда.

Сред първите версии за инцидента бяха невнимателно боравене с бойните припаси, при което те могат да се самовъзпламенят. Като най-вероятна причина за инцидента специалисти сочат неумишлена човешка грешка. В същото време не се изключва и версията за умишлен взрив, още повече че складовете са били охранявани само от двама служители на охранителната фирма към МО – МОБА.

Възможно е мунициите да са се възпламенили сами, но тогава на преден план излиза въпросът защо не са били контролирано взривени досега. Наличните боеприпаси са били повече от капацитета за едногодишни производствени възможности на цеховете.

Разглежда се и възможността за терористичен акт. В България обаче е практика след инциденти да се пуска тази версия за отклоняване на вниманието.

Часове след експлозиите се появи и информация, че е възможно да са резултат на неуспешен опит за кражба на метал в складовете. Като дори се заговори, че може охранителите да са възпроизвели изстрели, за да спрат кражбата, и те са причинили взрива.

Тази възможност обаче бе индиректно отхвърлена от министъра на отбраната Николай Цонев, който съобщи, че няма информация за изчезнали боеприпаси преди първия взрив във военния склад.

Софийската военно-кръжна прокуратура разпита двамата служители на МОБА, които са били на смяна. Те са заявили, че нямат достъп до вътрешността на складовете и не знаят защо и откъде са се възпламенили боеприпасите.

Общо 6 души са се намирали в складовете в този момент. Останалите четирима засега не са разпитани във военна прокуратура. Прокурорите са изискали цялата документация по охраната на обекта и графиците за дежурства на охранителите.

По информация на военна прокуратура разглобяването на боеприпасите в складовете се е извършвало от служители на военното поделение, а частна фирма само е извозвала навън материалите.

Не са унищожавани контролирано боеприпаси

В поделението има два цеха за разглобяването на старите експлозиви и извличане на взривните вещества, както и складове. Съставът на взривните вещества основно е тротил и хексоген. При детонация се излъчват азотни окиси и въглероден диоксид, които предвид метеорологичната обстановка и излачените концентрации не са опасни за хората, заявяват от МО. В поделението се съхраняват общо 1494 тона муниции. Взривовете са избухнали в четири складове. 

Между 35 хиляди и 45 хиляди са ненужните боеприпаси с изтекъл срок на годност в България. Само до преди три години са били 96 хиляди тона, като освобождаването от тях е ставало най-вече чрез продажбата им на частни фирми. Приета е Националната програма за утилизация на боеприпасите още през 2002 година, но оттогава са предприети много малко реални стъпки.

Складове, в които се съхраняват боеприпаси с отпаднала необходимост, има из цялата страна.

След като три часа след първите взривове се появи противоречива информация за възможността да избухне нов взрив, министърът на отбраната Николай Цонев обясни, че всички опасности са преминали. Той каза, че е можело да се взриви най-големият склад в района с 20 тона тротил, но се е разминало.

От половин месец в поделението не се извършва утилизация. Базата се пази от охранителна фирма МОБА към МО, чиито служители на територията на поделението са се евакуирали.

Институциите дават "заето"

Първата насочваща информация, в което се споменаваше възможността за избухване на муниции, излезе 45 минути след първите два взрива. Дотогава всички телефони на компетентните институции даваха заето. В същото време около 300 000 души, които живеят в източните райони на София бяха изпаднали в пълна паника. Според читатели на Мediapool първите слухове по време на информационното затъмнение са били за авария в Кремиковци, взривени цистерни с гориво край летището и дори за самолетна катастрофа.

Цонев призна, че най-големият проблем е дошъл от забавянето на информацията с около 40 мин. ''Това е наша слабост, но и ние трябваше да разберем за какво става въпрос'', посочи министърът.

Евакуирани бяха 1700 души

Евакуирани са били около 1700 души от близо 600 къщи в района. Само около 200 души са останали в периметъра от 6 км, съобщи на специална пресконференция министърът на извънредните ситуации Емел Етем. Тя призова хората да не се връщат доброволно в домовете си, а да изчакат разрешението на властите.

Още не е направен оглед за щетите, констатацията е за масово счупени стъкла и паднали мазилки. Общините ще могат кандидатстват за средства за възстановяване на щетите.

Извилият се силен дим в резултат на експлозиите принуди Министерството на транспорта да затвори летище София, което се намира близо до региона на експлозиите. Полетите се пренасочваха през целия ден към аеропорта в Пловдив, като пасажерите се извозваха с автобуси до там. Въпреки че се очакваше в 14.30 ч. пистите на столичното летище отново да започнат да приемат самолети, това стана пет часа по-късно.

Потвърдена бе и информацията, че на пистата за рулиране на летището е била открита осколка от снаряд от военното поделение.

От Гражданска защита призоваха хората, които открият подобни парчета от боеприпаси, да сигнализират за това на тел.112. Оказа се, че центърът на системата за спешни обаждания в Русе, който заработи в четвъртък пилотно, е приел обаждания за взрива.

Повече прах и азотни диоксиди, няма радиация

Екипи на Изпълнителната агенция по околна среда взеха проби от въздуха в района и от тях е видно, че няма превишение на нормите на вредни вещества във въздуха в близост до "Челопечене", съобщиха от Министерството на околната среда и водите. Увеличено е съдържанието на прах със седем пъти, отчетен е и ръст в стойностите на азотния диоксид в кв. "Дружба", но в следобедните часове вече е констатирано намаление и показателите са под пределно допустимите.

Резултатите от пробите от р. Лесновска при Световрачане сочат, че показателите за киселинност на водата, електропроводимост и разтворен кислород, които по принцип дават индикации за замърсяване, са в нормите. Основните анализи ще са готови в петък – 4 юли, а пълният химичен анализ ще бъде готов до 4 дни.

Няма повишена радиоактивност, каквито слухове се появиха.

Премиерът Сергей Станишев свика извънредно заседание на Министерски съвет в 9 ч, час преди старта на редовната сбирка на кабинета за изясняване на ситуацията и да се обсъдят мерките за действие. Направен бе и оглед на мястото на инцидента от хеликоптер, за да се установи състоянието в поделението.

Новината за серията експлозии в София влезе и в емисиите на световните агенции, като ББС пусна и видеоматериал от мястото на инцидента, сниман с хеликоптер.

Споделяне
Още по темата
Още от България