WikiLeaks публикува и секретен доклад на ЦРУ за тероризма

WikiLeaks публикува и секретен доклад на ЦРУ за тероризма

Сайтът WikiLeaks публикува в сряда секретен доклад на ЦРУ от 2 февруари тази година, в който се говори за износа на тероризъм от САЩ. Разузнавателната служба анализира опасностите за САЩ, ако светът разбере, че в страната също се подготвят терористи, които впоследствие извършват атентати в други части на света.

"Противно на общоприетото схващане, износът на тероризъм или терористи от САЩ не е скорошен феномен, нито това се свързва единствено с ислямистките радикали или хората от близкоизточен, африкански или южноазиатски произход", се казва в анализа, озаглавен "Червената клетка".

Изброени са няколко случая, в които американци се присъединяват към терористични групи. През 2009 година петима мюсюлмани с американски паспорти са заминали за Пакистан, където са се присъединили към талибаните. През 2008 година американец от пакистански произход е оказал подкрепа за извършването на атентат в Мумбай, при който са загинали 160 души, пише в ”Червената клетка”.

Документът разглежда множество случаи на износ на тероризъм от САЩ, включително атаки, извършени от постоянно живеещи в страната или финансирани оттам еврейски, мюсюлмански или ирландски националисти.

"Тази динамика противоречи на американското схващане, че нашето свободно, отворено и интегрирано мултикултурно общество подценява съблазънта на радикализма и тероризма за гражданите на САЩ", се казва в анализа.

Заключението е, че, ако САЩ бъдат възприети като "износител на терор", заедно с двойните стандарти на Вашингтон в международното право могат да доведат до отказ от сътрудничество при арести на заподозрени в тероризъм.  В същото време много  страни може да започнат да не споделят с Вашингтон своя разузнавателна информация.

Преди месец WikiLeaks публикува серия от секретни доклади на военни за бойните действия в Афганистан.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?