Ядрен физик е убит в Техеран

Университетски професор бе убит при бомбена атака в Техеран във вторник, а Иран обвини за нападението САЩ и Израел.

Масуд Мохамади, специалист по ядрена физика, е загинал при взрив на бомба близо до дома му. Ирански медии описва учения като "отдаден на революцията професор“ убит от "антиреволюционни" групи, съобщи ББС, позовавайки се на местни медии.

Бомбата е била поставена на мотор, паркиран пред дома на проф. Мохамади.

"Масур Мохамади, ангажиран с революцията преподавател от Техеранския университет, стана мъченик тази сутрин при терористична проява на антиреволюционни елементи сред арогантните сили", се казва в сайта на иранската телевизия ИРИБ. Формулировката навежда на мисълта, че Мохамади е бил близък до властта и е имал и политически отговорности, отбелязва Франс прес.

Иран обикновено използва израза "глобалната арогантност" по адрес на западните си противници. По-късно телевизия ИРИБ обвини за нападението САЩ и Израел. Според телевизията бомбата е била поставена от "ционистки и американски агенти", съобщи ББС.

Говорител на иранското външно министерство заяви, че има знаци за американска и израелска намеса в "терористичния акт".

Не е ясно обаче дали атаката срещу Мохамади няма и вътрешнополитически отенъци. Убитият професор е подкрепял публично протестите на опозицията срещу преизбирането през юни миналата година на президента Махмуд Ахмадинеджад, предаде Асошиейтед прес. Ученият е бил в центъра на неотдавнашните демонстрации, организирани от опозиционно настроени студенти. Името на Мохамади освен това фигурираше в списъка на 240 университетски преподаватели, подкрепили опозиционния кандидат Мир Хосейн Мусави преди президентските избори през юни.

Според говорителят на външно министерство първоначалното разследване на терористичния акт открива в него "признаци за триъгълника на порочността, включващ ционисткия режим, Америка и наетите от тях агенти". Той каза, че премахване на иранските ядрени учени със сигурност няма да спре научния и техническия прогрес на Ислямската република.

Генералният прокурор на Техеран Абас Джафари Долатабади също обвини за бомбеното нападение Съединените щати и Израел. "Предвид факта, че мъченикът Масуд Али Мохамади бе физик и ядрен учен, най-вероятно разузнавателните служби ЦРУ и Мосад са замесени в неговото убийство", каза той.

В съобщенията на иранските държавни медии не се уточнява дали убитият е бил свързан с ядрената програма на Иран, за която Западът подозира, че цели да създаде ядрени оръжия.

През декември Техеран обвини Саудитска Арабия в задържането на ирански ядрен специалист и предаването му на САЩ, но Риад отхвърли обвинението.

Нападението идва в момент на повишено напрежение в Иран след спорните президентски избори през юли спечелени от Махмуд Ахмадинеджад и масовите демонстрации срещу правителството.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?