Ядрена сделка между Иран, Турция и Бразилия

Ядрена сделка между Иран, Турция и Бразилия

Иран, Бразилия и Турция подписаха в Техеран споразумение за размяна на ядрено гориво, съобщиха световните агенции в понеделник.

Споразумението цели да успокои тревогите на международната общност за ядрените амбиции на Иран, отбелязва Ройтерс. Планът обаче може да доведе до нови санкции от страна на ООН, а Западът и Европейският съюз остават скептични към добрите намерения на Иран, пише ББС. АФП пък предаде, че Израел обвинява Техеран в манипулиране на Турция и Бразилия.

Споразумението предвижда 1200 кг от нискообогатения ирански уран (на равнище 3 процента) да се изпрати в Турция , където да се обогати до 20 процента за ползване в иранския реактор за медицински изследвания, заяви говорителят на иранското външно министерство Рамин Мехманпараст, цитиран от Франс прес. За сделката до седмица ще бъде уведомена Международната агенция за атомна енергия (МААЕ).

Ако тя, Франция, Русия и САЩ дадат своето одобрение, в срок до месец суровината ще бъде изпратена в Турция за обогатяване, уточни Мехманпараст.

Документът беше подписан от външните министри на трите страни, в присъствието на иранския президент Махмуд Ахмадинеджад, бразилския му колега Луис Инасиу Лула да Силва и турския премиер Реджеп Тайип Ердоган.

Иранският външен министър Манушер Мотаки подчерта, че ако сега постигнатото споразумение между Иран, Турция и Бразилия не влезе в сила, Турция се задължава да върне "незабавно и безусловно" нискообогатения уран на Иран, предаде Ройтерс.

Турският премиер реши да отиде в Техеран снощи и да се присъедини към бразилския президент в преговорите, след като Иран прояви готовност за компромис за мястото, където да се извърши обменът на уран, отбелязва ДПА.

Според висш израелски представител, пожелал анонимност, първоначалното впечатление е, че Иран за пореден път е успял да измами света. Ако Техеран е готов да се откаже от 1200 килограма уран, той вероятно разполага с много по-голямо количество, складирано някъде. С помощта на наивен бразилец и не толкова наивен турчин Техеран успя да намери начин да избегне възможни санкции, заявил израелският представител.

Съгласно план от октомври, постигнат по инициатива на МААЕ, иранският нискообогатен уран трябваше да се изнесе в Русия за допълнително обогатяване, а след това да се прехвърли във Франция за обработване във вид на ядрено гориво за изследователския реактор в Техеран.

Иран настояваше размяната да стане на иранска територия, но световните сили и МААЕ отказаха. Сега се предвижда размяната да се извърши в съседна Турция.

Сегашната среща се приема като последна възможност за ислямската държава да опита да избегне нова резолюция с икономически санкции от Съвета за сигурност на ООН, смятат наблюдатели. Турция и Бразилия са непостоянни членове на Съвета за сигурност и се противопоставят на нови санкции срещу Иран, отбелязва Франс прес.

Въпреки че тристранната договорка не решава продължаващия повече от седем години спор около иранската програма за обогатяване на уран, тя се приема като първа стъпка в правилната посока, отбелязва ДПА.

Върховният представител на Европейския съюз за външната политика Катрин Аштън определи споразумението като недостатъчно. То може да бъде крачка в правилната посока, ако детайлите по него бъдат потвърдени, но то не отговаря на всички безпокойства на международната общност, посочи Аштън.

Германия заяви, че нищо не може да замени едно споразумение между Иран и Международната агенция за атомна енергия (МААЕ).

Франция подчерта, че споразумението няма да реши проблема с иранската ядрена програма в основата му. Обменът на уран е само съпътстваща мярка за изграждане на доверие, в центъра на проблема е продължаването на обогатяването на уран в завода в Натанз, изграждането на атомен реактор с тежка вода в Арак, прикриването на завода в Кум, въпросите на инспекторите от МААЕ, които така и не са получили отговор до ден днешен, аргументира се говорителят на френското министерство на външните работи Бернар Валеро.

Дипломати, близки до МААЕ, заявиха, че заплахата от нови санкции срещу Иран остава въпреки сключеното от него споразумение с Турция и Бразилия. Няма проблем със споразумението, но то няма да промени нещата в очите на международната общност, обобщи един от тях.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?