Ядрена сделка осигури на Иран достъп до 4.2 млрд. долара

Техеран получи право да обогатява уран до 5%, а запасите над това ниво ще бъдат унищожени

Ядрена сделка осигури на Иран достъп до 4.2 млрд. долара

Ядрена сделка, която ще осигури достъп на Иран до 4.2 млрд. долара, сключиха Техеран и шест световни сили в неделя след повече от четири дни преговори в Женева, предадоха световните агенции

 

Постигнатото споразумение с Великобритания, Германия, Китай, Русия, САЩ и Франция предвижда ислямската страна да получи правото да обогатява уран, но само до 5 процента, а запасите от суровина над тези нива – тоест до 20 процента, ще бъдат унищожени, както и на съоръженията, необходими за обогатяване над договорената граница. Държавата е дала съгласие и на внезапни проверки в ядрените ѝ обекти в Натан и Фордо и да спре строежа на реактор в Арак

 

За сметка на това шестте световни сили ще смекчат санкциите в търговията със злато, петролни продукти и автомобили.

 

Договорката бе приветствана от европейските институции, от президентите на САЩ, Франция и Великобритания, от външните министри на шестте световни сили, както и от основния съюзник на Иран – Сирия, но бе разкритикувана от израелския премиер Бенямин Нетаняху.

 

Техеран поема ангажимент в идните 6 месеца, за когато е валидна договорката, да не увеличава запасите си от уран, обогатен до 3.5 процента. Заводите за обогатяване на уран няма да бъдат разширявани, а нови заводи няма да се строят. Това ще рече, че половината от инсталираните вече центрофуги в централата в Натан няма да бъдат задействани, както и три четвърти от центрофугите във Фордо.

 

Иран няма да строи и предприятие за преработка, така че плутоният няма да може да бъде отделен от отработеното гориво от реактора и да бъде превърнат в суровина за ядрени бойни глави.

 

Също така Техеран ще осигури дневен достъп и до урановите си мини и до проектите за реактора Арак. Тук се очертава възможността инспекторите да посетят и военната база Парчин близо до Техеран, в която има подозрения, че са били извършвани изпитания с експлозиви, които биха имали приложение при проектирането на атомна бомба, посочва АП.

 

От своя страна Шесторката обещава да не се налага нови санкции за Иран и да се вдигне за търговия с ценни метали, производството на коли и петролно-химическия износ. Оттук ще дойдат за Иран около 1.5 милиарда долара.

 

4.2 млрд. долара пък ще може да получи ислямската страна от разрешението да изнася петрол, но само в размер на 60 на сто от експорта преди две години.

 

Победата е в съгласието за взаимни мерки за доверие, за да отслабне десетилетното напрежение в Близкия изток, отбелязват световните агенции.

 

Американският президент Барак Обама окачестви ядреното споразумение като "важна първа стъпка" в преодоляването на опасенията по света заради спорните ядрени програми на ислямската република.

 

Руският министър на външните работи Сергей Лавров заяви, че всички печелят и никой не губи във връзка с постигнатото споразумение по иранската ядрена програма, предаде Франс прес. "Няма губещи, всеки печели", увери той, цитиран от руските агенции.

 

Китай приветства постигнатата договорка и подчерта, че тя ще допринесе за запазването на мира и стабилността в Близкия изток, предаде Франс прес, като цитира китайския министър на външните работи Ван И.

 

"Това споразумение ще допринесе за запазване на международната програма за неразпространение на ядрено оръжие и за запазването на мира и стабилността в Близкия изток", каза дипломатът.

 

Германският дипломат номер едно Гидо Вестервеле определи споразумението като повратна точка и подчерта, че великите сили за първи път са постигнали единодушие относно целта, че на Иран трябва да се попречи да се сдобие с ядрено оръжие.

 

Френският външен министър Лоран Фабиюс смята, че споразумението е важен напредък за сигурността и мира, предаде Франс прес.

 

Председателят на Европейската комисия Жозе Барозу определи споразумението като пробив за световната сигурност и стабилност, и призова всички страни да направят необходимото за неговото приложение. Барозу добави, че международната общност се нуждае от гаранции, че програмата има граждански параметри.

 

Председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой очаква сега политическото напрежение да спадне, както и да се повиши доверието и да се ограничи разпространението на оръжия за масово поразяване. По думите му постигнатото споразумение е свидетелство за решимостта на всички страни, включително и на Иран под ръководството на новоизбрания президент Хасан Рохани.

 

Самият Рохани смята, че споразумението открива нови хоризонти пред Иран. "В споразумението правото на обогатяване на уран на иранска територия беше прието. Структурата на санкциите пък започна да се пропуква", каза Рохани в изявление по иранската държавна телевизия. Той отново увери, че Иран няма намерение и никога не се е опитвал да се сдобие с ядрено оръжие.

 

"Ядрените права на Иран, правото на иранския народ да обогатява уран бяха признати от международната общност", коментира върховният ирански духовен лидер аятолах Али Хаменей. Според него договорката може да бъде база за бъдещи разумни действия по иранската ядрена програма.

 

"Сирия приветства договореното споразумение в Женева и смята, че то гарантира интересите на братския ирански народ и признава правото му на използване за мирни цели на ядрената енергия", се казва в изявление на сирийското министерство на външните работи.

 

"Това споразумение е доказателство, че политическите решения на кризите в региона са най-доброто средство да се гарантира сигурността и стабилността и че това средство стои далеч пред каквато и да е чужда намеса и заплахи за прибягване до сила", се казва в изявлението.

 

Израелският премиер Бенямин Нетаняху обаче определи като "историческа грешка" споразумението на великите сили с Иран.

 

"Постигнатото миналата нощ в Женева е не историческо споразумение, а историческа грешка", заяви Нетаняху на заседание на министерския съвет. "Днес светът стана по-опасно място благодарение на най-опасния режим в света, който направи значима стъпка напред към това да се сдобие с най-опасното оръжие на света", каза премиерът.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят