Ядрена визита на Теменужка Петкова в Сочи

Участието й във форум на "Росатом" идва след обявения план за размразяване на АЕЦ "Белене"

Петкова на миналогодишния форум "Атомекспо"

Енергийният министър Теменужка Петкова ще участва в международния форум "Атомекспо“, който ще се проведе в периода 14-16 май в руския град Сочи, съобщиха от ресорното ведомство в неделя.

Това ще е поредното посещение на Петкова на форума, организиран от руската държавна ядрена корпорация "Росатом", която бе избрана за изпълнител на спрения от първото правителство на ГЕРБ проект за изграждане на АЕЦ "Белене". При миналогодишното си участие тя сондира интереса на "Росатом" да се включи в проекта при евентуалното му размразяване, което отново е на дневен ред, след като България бе принудена от арбитражен съд да плати 620 млн. евро на дъщерната на "Росатом" компания "Атомстройекспорт" за произведено вече оборудване за "Белене".

Тогава от "Росатом" заявиха, че интересът им е само като строител, По-късно обаче руската корпорация не изключи възможността да финансира българския проект по подобие на унгарската АЕЦ "Пакш 2", където ще кредитира държавата с разрешението на Брюксел. Самата Петкова не изключи възможността "Росатом" да бъде поканена за инвеститор.

Предстои да се види дали това ще се бъде направено при сегашното ѝ участие в ядрения форум. Пътуването ѝ се случва два дни, след като премиерът Бойко Борисов обяви, че кабинетът му ще предложи на парламента да отмени взетото си през 2012 г. решение за прекратяване на работата по ядрения проект. Тогава депутатите на практика формално подкрепиха гласувано дни по-рано решение на Министерския съвет за спиране на строежа с мотива липсата на пари.

Очевидно исканата от Борисов парламента подкрепа има за цел кабинетът му на свой ред да отмени своя мораториум върху атомната централа. Тя ще позволи и туширането на бъдещи критики относно реализацията на проекта, в който досега "Националната електрическа компания", а и бюджетът чрез предоставен ѝ заем, са вложили около 3 млрд. лв. в построяването на площадката, лицензирането на проекта и закупуване на ядрено оборудване за бъдещата централа. Общата ѝ стойност обаче е 20 млрд. лв. и правителството неведнъж след спирането на строежа е обявявало, че няма да предоставя държавни гаранции за финансирането на проекта и няма да сключва договори за изкупуване на тока.

Пътуването на Петкова се случва и дни преди срещата на върха на ЕС за Западните Балкани, която ще се състои на 17 май. На нея енергетиката ще е сред важните теми и не е изключено премиерът Бойко Борисов отново да повдигне отново идеята си проектът за АЕЦ "Белене" да се реализира като балкански – с участието на съседните ни държави, и те да се възползват от електроенергията на бъдещата централа. Борисов предложи също така европейските институции да финансират ядрения строеж, а Петкова каза, че ще се проведат такива разговори с Европейската инвестиционна банка. Досега не е съобщавано дали те са се случили и какъв е резултатът им.

Ходенето до Сочи съвпада и в потвърденото от Китайската държавна ядрена корпорация в края на миналата седмица инвестиционно намерение и готовност за участие в търг за ядрения проект.

Намерение приватизационна процедура за проекта или за включването на стратегически партньор да бъдат обявени до края на годината обяви и вицепремиерът Томислав Дончев.  

В съобщението на Министерството на енергетиката не се посочва изрично дали Петкова ще има разговори с представители на "Росатом", но такава е практиката на организаторите на ядрения форум.

Международното събитие досега се провеждаше в Москва и е имало отделни издания в страните, където "Росатом" прави бизнес – включително и в София по времето, когато проектът за АЕЦ "Белене" беше в процес на развитие. На него традиционно се разглеждат не само тенденциите в световния ядрен бизнес и най-вече плановете за експанзия на "Росатом", но и се сключват редица конкретни бизнес споразумения от международен характер.

"Целта на форума е да се анализират и обсъдят съвременните предизвикателства пред енергийния пазар, да се дискутират възможностите за развитие на ядрената индустрия, като основа за стабилно социално-икономическо развитие на държавите", посочват от енергийното министерство. 

Споделяне

Още от Бизнес