Ядрената енергия става все по-малко конкурентна, според доклад на МААЕ

Ядрената енергия става все по-малко конкурентна, според доклад на МААЕ

Ядрената енергия става все по-малко и по-малко конкурентоспособна, което може да доведе до над 10-процентно намаление на световния парк от атомни реактори до 2030 година. Това сочи годишното проучване на Международната агенция по атомна енергия (МААЕ), цитирано от ДПА, Франс прес и БТА в понеделник.

"Има опасност мощностите за производство на електричество от АЕЦ да намалеят в близките десетилетия, тъй като старите реактори биват спирани и секторът е изправен пред спад на конкурентоспособността", се казва в доклада.

Секторът е изправен пред ниските цени на природния газ и отражението на възобновяемите енергии върху цената на електричеството, като в същото време продължава да изпитва последиците от ядрената авария в АЕЦ "Фукушима" през 2011 година, признава МААЕ.

Много страни, сред които Германия и Швейцария, започнаха да излизат от атомната енергетика, а след ядрената катастрофа се увеличиха времето и цената за построяване на нови инсталации поради засилените норми за безопасност, отбелязва агенцията. Тя изтъква и трудностите за разгръщане на нови технологии от типа EPR (европейски реактор с вода под налягане).

В този контекст и в очакване да бъдат спрени значителен брой реактори до 2030 година и след това, ядреният капацитет на световния парк може да спадне с над 10 процента спрямо 392 гигавата (GW) в края на 2017 година, според най-неблагоприятната хипотеза.

При такъв сценарий ядреният парк в Европа и Северна Америка може да намалее с близо една трета до 2030 година.

В по-общ план новите прогнози предполагат ядрената енергия трудно да запази сегашното си място в световния енергиен микс, като мощностите могат да намалеят до 2.8 процента през 2050 година спрямо 5.7 на сто в момента.

МААЕ обаче не изключва в максималната си хипотеза увеличение на световните ядрени мощности с 30 на сто до 2030 година до 511 гигавата. Това обаче е с 45 гигавата по-малко в сравнение с очакванията на агенцията от преди година.

Ядрената енергия предизвиква голям интерес в развиващия се свят, по-специално в Азия, където страни като Китай и Индия се нуждаят от огромни количества електроенергия, подчертават авторите на проучването.

През 2016 година МААЕ прогнозираше световният атомен парк да достигне 600 гигавата инсталирани мощности през 2030 година.

В момента в света има 455 действащи атомни реактори с рекордна инсталирана мощност от 399.8 гигавата, според МААЕ. Те са произвели една десета от световното електричество миналата година и една трета от електроенергията, произведена при ниски въглеродни емисии.

Споделяне

Още от Бизнес

Как да се подходи с новата детска болница?