mediapool.bg Ти си това, което четеш

Ядрената сделка с Иран може да бъде постигната до часове

15:11 | 12 юли 2015 | 4 коментара

Джон Кери на излизане от неделната служба във виенската катедрала "Св. Стефан"

След двуседмичен маратон на преговори в австрийската столица, Иран и шестте световни сили САЩ, Великобритания, Франция, Германия, Русия и Китай са близо до историческа ядрена сделка, която може да бъде постигната още в неделя. Мисля, че вървим към реални решения, каза държавният секретар на САЩ Джон Кери пред американски журналисти след разговорите си с иранския си колега Джавад Зариф в неделя.

Той отбеляза, че все още има няколко неща за разрешаване, но изрази надежда, че сделката с Иран може да бъде сключена още днес, предаде Ройтерс. Висш ирански служител също е коментирал пред агенцията, че в неделя може да се постигне споразумение, а оставащите въпроси да бъдат решени от външните министри на преговарящите държави.

Иран и "шесторката" още не са уредили въпросите, свързани с оръжейното ембарго и бъдещата резолюция на ООН, съобщи високопоставен източник от една от западните делегации във Виена. "По тези аспекти още няма разбирателство. Опитваме се да преодолеем това". Според друг източник, Иран е склонен да се запази оръжейното ембарго само шест месеца след сключването на споразумение.

Френският външен министър Лоран Фабиюс заяви, че разговорите са влезли в заключителната си фаза.

По-рано източник на ТАСС от една от страните на "шесторката" каза, че през изминалата нощ е бил постигнат напредък по оставащите спорни въпроси от окончателното споразумение за ядрената програма на Техеран.

В преговорите във Виена ще се включи в неделя и руският външен министър Сергей Лавров

Германското външно министерство съобщи чрез Туитър, че "преговорите са стигнали до решаващата си фаза", съобщи ДПА.

"Днес ще стане ясно дали е възможно да се сключи сделка", каза източник от преговорния екип на страна от "шесторката".

"Някои от делегациите изразиха непреклонни позиции, че в рамките на днешния ден трябва да бъде взето решение. Преговорният маратон продължи много дълго и някои от преговарящите просто нямат възможност да останат повече във Виена", каза западен дипломат.

Още по темата
Още от Свят