Ядрени илюзии

През седмицата от министерството на енергетиката обявиха нови идеи за развитие на ядрената енергетика. Става въпрос за обединяването в една компания на АЕЦ "Белене" и пети и шести блок на АЕЦ "Козлодуй". Министър Ковачев аргументира това си намерение с предстоящото изваждане от експлоатация на първите четири блока на АЕЦ "Козлодуй".

По данни от пресата разбрахме, че новата компания ще бъде правоприемник на задълженията на АЕЦ "Козлодуй" и че предстои до края на юли да бъде обявен конкурс за избор на технология и изпълнител, както и конкурс за избор на финансов консултант на проект АЕЦ "Белене". Също така се споменава, че общото финансиране на проекта ще бъде около 2.5 млрд. евро.

Както е ставало въпрос и в предишни наши коментари, до момента правителството не е представило пред обществеността икономически анализ, който да обосновава строителството на нова атомна централа. Вместо това, постоянно се обсъждат различни схеми и варианти, като общият знаменател е, че правителството се опитва да започне строителството в най-кратки срокове.

Последното предложение за обединяване на пети и шести блок на АЕЦ "Козлодуй" с АЕЦ"Белене" в една компания е в посока на засилване на неяснотата, вместо към повече прозрачност пред данъкоплатците. Обединяването на двете компании означава усложняване на каквито и да било икономически анализи и едновременно с това, "замъгляване" на резултатите от инвестицията. Ако идеята се реализира, вероятно никога няма да стане ясно какво е цената за един киловатчас в новата централа.

Обединяването на двете компании вероятно означава, че специалистите от пети и шести блок ще бъдат използвани за построяването на новата централа. Тоест, новото развитие говори за намерение да се завърши стария проект за руски реактор ВВЕР-1000.

Също така се увеличава несигурността и рисковете пред участието на вътрешни и външни инвеститори. За всеки инвеститор вече ще е необходимо не само добре да анализира състоянието на изградената инфраструктура в АЕЦ "Белене", но и да включи в оценките си състоянието на АЕЦ "Козлодуй" и то в условията на държавен монопол, като едновременно с това трябва да предвиди дали, кога и в каква степен ще се либерализира пазара на електроенергия. При това положение инвеститорите, които разполагат с повече вътрешна информация ще бъдат в далеч по-добра конкурентна позиция спрямо всички останали.

Както сме казвали и преди, пазарното решение е изграждането на АЕЦ "Белене" с частни капитали без държавно участие, когато бизнесът има интерес да финансира тази идея. Държавата може да подпомогне едно такова развитие, като либерализира пазара на електроенергия и създаде условия за свободен достъп на частни капитали.

Либерализирането на пазара ще промени търсенето и предлагането и ще покаже дали има необходимост от изграждането на нови мощности.

Още от Бизнес

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?