Ядрени компенсации за 2.4 млрд. евро ще плати Берлин заради спрените АЕЦ

Ядрени компенсации за 2.4 млрд. евро ще плати Берлин заради спрените АЕЦ

Германското правителство обяви, че се е споразумяло да плати компенсации за 2.42 млрд. евро на четири компании заради решението си да бъде преустановена експлоатацията на ядрени електроцентрали, предаде АФП в петък.

Берлин потвърди своя ангажимент последната атомна централа в страната да спре работа до края на 2022 г. , което ще увреди интересите на производителите на ток. Решението за ускорено излизане от ядрената енергетика бе обявено през 2011 година от канцлера Ангела Меркел след екокатастрофата, причинена от аварията в АЕЦ "Фукушима" след цунами.

Сега правителството ще плати 1.4 млрд. евро на Vattenfall ("Ватенфал", 880 млн. евро - на RWE (Ер Ве Е), 80 млн. евро на EnBW (ЕнБеве) и 42,5 млн. евро на E.ON (Е.ОН). Като част от сделката те ще оттеглят своите дела срещу държавата.

В изявлението на немските власти се добавя, че споразумението предстои да бъде одобрено от бордовете на фирмите и подлежи на преглед от Европейската комисия относно т.нар. "държавна помощ".

По-рано тази седмица стана ясно, че Европейската комисия започва разследване на обезщетението, предоставено на електроцентрали, захранвани с лигнитни въглища, от германското правителство за поетапно им спиране по-рано от предвиденото.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?