Ядрените сили съкращават и модернизират арсеналите си

Ядрените сили съкращават и модернизират арсеналите си

Световните ядрени сили съкращават и модернизират арсеналите си, а инвестициите в ядрени оръжия се увеличават, показва проучване на Стокхолмския международен институт за изследване на мира (СИПРИ), цитирано от ДПА.

"Докато общия брой на ядрените оръжия в света продължава да намалява, всички държави, притежаващи ядрени оръжия, модернизират ядрените си арсенали", се казва в изследването, което предвижда, че тези държави няма да са готови да се откажат от арсеналите си в обозримото бъдеще.

Спадът на общия брой на ядрените оръжия се дължи преди всичко на съкращенията, направени от САЩ и Русия. Общо двете държави притежават 13 800 ядрени оръжия, или близо 93 на сто от общия им брой в света. И двете страни са въвели широкообхватни програми за модернизация. САЩ планират до 2026 г. да похарчат 400 милиарда долара за поддържането и модернизирането на ядрения си арсенал.

"Планираното увеличение на разходите на САЩ не е неочаквано", заявява Ханс Кристенсен, старши научен сътрудник на института. "Сегашното правителство продължава амбициозните планове за модернизация, създадени от бившия президент Барак Обама", отбелязва той.

Страните с по-малко ядрени оръжия също инвестират в модернизацията, се казва в доклада.

Смята се, че Северна Корея притежава достатъчно материали за създаването на между 10 и 20 ядрени бойни глави. Оценката на севернокорейските възможности е по-висока, отколкото през предишни години, отбелязва ДПА.

Споделяне

Още от Свят

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?