Засега никой не е мислил кои ще са двете спорещи страни в кампанията

Ядреният референдум: ГЕРБ и БСП искат "да оженят Иван", търси се някой "против"

Синята коалиция няма да участва в допитването и не желае да й вменяват роля на служебен опонент

Росен Плевнелиев: "Ако Иванчо е решил да се жени за Мария, няма защо да организираме референдум".

Всеки момент решението за провеждане на първия в демократичната ни история референдум ще бъде обнародвано в Държавен вестник и президентът трябва да насрочи дата за гласуването. Видимо въодушевен, Росен Плевнелиев призова в петък да се даде максимална информация на гражданите и да има качествен дебат в парламента, в медиите и обществото, "а ако се види, че има недостатъчна информираност, президентската институция ще даде всичко от себе си за преодоляването ѝ".

Към днешна дата обаче възниква един трудно заобиколим проблем – информационната кампания трябва да даде равен шанс и на позицията "за", и на позицията "против", а засега не е ясно кой и как ще отстоява именно мнението "против".

Както е известно, инициатор на всенародното допитване е БСП, която събра над 500 хил. подписа с въпроса "Да се развива ли атомната енергетика в България чрез изграждане на ядрена централа на площадка "Белене?”. Този въпрос не изнасяше на ГЕРБ, които през март прекратиха проекта, а Синята коалиция директно обяви питането за противоконституционно, защото се отнася до решения от компетенциите на изпълнителната власт. ГЕРБ се съгласиха, че въпросът е неконституционен, но вместо да го дадат на Конституционния съд, решиха да го формулират "правилно" и да проведат референдума, за да не бъдат обвинени, че не се вслушват в гласа на народа.

ГЕРБ преформулира въпроса и той вече гласи "Да се развива ли ядрената енергетика в България чрез изграждане на нова ядрена централа?" .

Така, на практика, ГЕРБ и БСП се оказаха заедно от едната страната на барикадата. Не е ясно обаче кой е срещу тях и съответно срещу развитието на ядрена енергетика у нас чрез изграждане на нова ядрена централа.

Лидерът на БСП Сергей Станишев по-рано сравни редакцията на въпроса за референдума с женитба. "Има ли разлика във въпроса "Иван иска да се ожени за Мария" и "Иван иска да се ожени". Разбира се, че има разлика", каза Станишев.

Президентът Росен Плевнелиев, който настояваше от въпроса да отпадне конкретния проект АЕЦ "Белене", репликира задочно в петък: "Ако Иванчо е решил да се жени за Мария, няма защо да организираме референдум. Референдумите не са удобно извинение за политиците да избягат от отговорност."

Имаме първия референдум, той трябва да бъде успешен и не защото отговорът ще бъде "да" или "не", а защото ще го подготвим и ще го направим честно към българските граждани, посочи президентът. Той отново изтъкна важността да има пълна информация, за да могат гражданите да направят избор. Всички цифри, параметри, данни, мнения трябва да се сложат на масата, българите имат правото да знаят, за да могат да вземат съзнателно решение, настоя той.

Първоначалното проучване на Mediapool обаче показа, че след театралния им сблъсък около въпроса на допитването, БСП и ГЕРБ вече са отново събрани в ролята на щастливите родители и сватовници, които искат да оженят Иван. Принципни противници на бъдещия брак засега не могат да бъдат идентифицирани, което означава, че институциите по спешност трябва да назначат служебни адвокати на тезата "против".

ЦИК: Не е ясно кой е задължен да заема позиция "против"

Методическите указания, които Централната избирателна комисия трябва да подготви за допитването, ще бъдат обсъждани в началото на идната седмица. Изборните специалисти са установили, че в закона се посочва необходимостта от разяснителна кампания, но не е ясно кой трябва да я проведе.

"За да изпълним нормативния акт, трябва да има про и контра аргументи, кой обаче трябва да ги напише, внесе и популяризира не е ясно", твърдят от ЦИК. "Ако приемем, че Инициативният комитет, събрал подписите за допитването, ще изказва позитивните аргументи, кой е задължен да заеме противоположната позиция – не е ясно. В закона обаче ясно е разписано, че гражданите имат право да получат данни за различните позиции по въпроса", разсъждават специалистите.

Говорителят на комисията Ралица Негенцова заяви пред Mediapool, че този въпрос ще бъде обсъждан в понеделник. "Ако е не намерим отговори и е необходимо, ще се обърнем за тълкувание към Народното събрание", допълни тя.

Пред законодателната власт обаче такъв въпрос не стои или поне не е обмислян. Поне това пролича от реакциите както на управляващи, така и на опозиция.

ГЕРБ и БСП "за", оставят агитацията "против" на десните

След като редактираха въпроса на социалистите, инициирали референдума, управляващите от ГЕРБ възнамеряват да агитират за положителен отговор от избирателните.

Според народния представител от ГЕРБ Диан Червенкондев е ясно, че партията му е положително настроена към ядрената енергетика. "Още 2010 година Министерският съвет разписа, а парламентът одобри енергийна стратегия, според която ние ще наблягаме на развитието на ядрената енергетика", обясни депутатът. "След като редактирахме въпроса нямаме никакъв проблем да призовем нашите симпатизанти да гласуват "за", заяви той пред Mediapool.

На такава позиция са и социалистите, които предстои да определят официалната си позиция на заседание на разширеното партийно ръководство в събота. По думите на медийния секретар на БСП Антон Кутев, най-вероятно Висшият съвет на БСП ще реши, въпреки "осакатяването на питането", да агитира за положително гласуване.

"Все пак събрахме подписите и настояваме за този референдум, макар и с редактиран въпрос ние ще разясняваме позитивите от ядрената енергетика", заяви Кутев пред Mediapool.

Запитани кой ще поеме законовото задължение да пропагандира позицията "против" по време на разяснителната кампания, от ГЕРБ и БСП допуснаха, че с това ще се заеме Синята коалиция.

И според Червенкондев, и според Кутев, това е "нормално и очаквано".

"Синята коалиция така и така са против, така ще те ще са глашатаите на контра-позицията", обясни Кутев. Колегата му от ГЕРБ допълни, че СДС и ДСБ "така и така са категорично против – така ще те ще изпълнят закона".

Синята коалиция: Ние няма да участваме в референдум

Десните обаче се оказаха на съвсем различна позиция. Съпредседателят на Синята коалиция Мартин Димитров заяви пред Mediapool, че няма да се включват в референдума.

"Ние категорично сме заявили, че не участваме в този референдум. Това е нашата окончателна позиция, така че да не ни вменяват подобна роля", допълни Димитров.

Според него десницата няма да променя принципната си позиция "против АЕЦ Белене", но тя няма да бъде в рамките на каквато и да е била разяснителна кампания за допитване.

При положение, че независимите депутати в парламента подкрепят ГЕРБ, а националистически формации няма как да са против нова ядрена централа, за която премиерът Бойко Борисов вече подчерта, че няма коя друга да бъде освен АЕЦ "Белене", очевидно цялото политическо воинство без Синята коалиция, ще агитира "за".

Така най-неочаквано се оказа, че планираният референдум може да се окаже шанс за нови или малко известни досега партии и общественици, които ще добият национална известност и слава в кампанията преди допитването, а след това с летящ старт да се насочат към парламентарните избори.

Споделяне

Още по темата

Още от България