С подписка на Синята коалиция или през омбудсмана

Ядреният референдум се запътва към Конституционния съд

АЕЦ "Белене" все повече се опосредства политически и обрасва в лични сметки, смята Огнян Минчев

Ядреният референдум се запътва към Конституционния съд

Поисканият от левицата референдум за или против строежа на ядрена централа в Белене противоречи на законите за енергетиката и за безопасно използване на ядрената енергия, според които решенията за строеж на АЕЦ са единствено от компетенциите на Министерския съвет и парламентът не може да участва в тях, още по-малко да организира допитване до народа за един чисто инвестиционен въпрос, коментираха юристи по време на кръгла маса за АЕЦ "Белене", проведа се в сряда.

Затова Конституционният съд трябва да се произнесе по това законно ли е да се провежда допитване с формулирания от БСП въпрос и парламентарната група на Синята коалиция ще започне да събира подписка, с която да даде референдума на Конституционния съд, съобщи депутатът от Синята коалиция Михаил Михайлов. Ако не се съберат необходимите 48 подписа на народни представители, сезирането на КС може да стане през омбудсмана, допълни той.

 

Според Института за модерна политика (ИМП), провеждането на национално допитване за АЕЦ "Белене" надвишава компетентността на Народното събрание и е извън юрисдикцията му. Решението за атомна централа е изцяло в правомощията на изпълнителната власт и да се прехвърли отговорността за вземането му на Народното събрание и на народа е незаконно, смята и енергийният експерт Димитър Иванов..

 

Проблемът бе създаден от БСП с формулировката на въпроса да се развива ли ядрената енергетика в България с изграждането на мощности на площадката в Белене, което е манипулативно и противоречи на законите и юристите на БСП не може да не са знаели това, каза Емил Георгиев от ИМП.

 

Участниците в кръглата маса определиха действията на БСП с подписката за АЕЦ "Белене" като елементарна измама. Те изразиха съмнение, че дори и да се стигне до референдум може да се формулира достатъчно добре въпросът, така че хем да се доближава до внесения от БСП, хем да дава по-голяма яснота на онези, които решат да участват в референдума. Според Георгиев, дори и да се насрочи референдум, той ще бъде невалиден..

 

Юристите потвърдиха, че на този етап насрочването на национално допитване е на практика невъзможно. Депутатът Иван Сотиров от Синята коалиция коментира, че именно БСП, които ще се възползват от първия в най-новата история на България референдум, са онези, които са направили всичко възможно да се приеме такъв закон за референдумите, че да не може да е приложим.

 

Седем-осем месеца е отнело организирането на референдум за или против АЕЦ "Цветендорф" в Австрия, който въпреки 8 хил. страници анализи в полза на проекта е довел до затварянето на изградения, но непуснат в експлоатация ядрен блок там, коментира шефът на Института за пазарна икономика Красен Станчев. Той припомни, че за АЕЦ "Белене" има пет анализа против и нито един в негова полза.

 

Не съм убеден, че ако Сергей Станишев е следващият премиер приоритет ще му е АЕЦ "Белене", каза от своя страна политологът Огнян Минчев. Според него, нито БСП, нито лидерът ѝ Станишев, нито друга политическа партия би предприела стъпки по този проект, който "все повече започва да се опосредства политически и да обрасва с все повече политически и лични сметки".

 

Той обясни, че и БСП, и ГЕРБ имат интерес от провеждането на референдума, дори и той да се окаже невалиден. Червените имали интерес да отчетат подкрепата на ядрената енергетика, която у нас е традиционно голяма и не е непременно свързана с подкрепата за социалистите в своята сметка и после да парадират с явилите се в ядрения референдум хора, независимо от начина на гласуване, като със свой актив. При ГЕРБ сметката била по-сложна.

 

"В ГЕРБ през първите две години от властта силно искаха да строят АЕЦ "Белене", но с променени подизпълнители и консултанти, но това не им се получи и затова спряха проекта", каза Минчев. Последва наивният опит да ни представят някакви инвеститори за американски, а след това решиха да подкрепят референдума за АЕЦ "Белене", за който обаче дори не е сигурно, че ще може да бъде насрочен, коментира политологът.

 

Според него нито управляващите, нито опозицията се интересуват особено от мнението на народа. Димитър Иванов пък коментира, че референдумът им е важен, за да се скрият зад него.   

Споделяне

Още по темата

Още от България