Ядреният регулатор одобри площадката за “Белене”

Ядреният регулатор одобри площадката за “Белене”
Със заповед на председателя на Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) Сергей Цочев е одобрена в четвъртък площадката за строеж на АЕЦ “Белене”, която е предложена от инвеститора НЕК, съобщи БТА, цитирайки Цочев.

Одобрението е в резултат на 16-месечна задълбочена оценка от експертите на АЯР на цялата документация, свързана с избора на площадката. В оценката са включени чуждестранни и български експертни организации, както и научни институти.

Установено е, че изборът на площадката съответства на действащото законодателство в областта на безопасното използване на ядрената енергия и йонизиращите лъчения, каза Сергей Цочев. Не са констатирани условия или фактори, изключващи разполагането на ядрена централа на избрания терен. Предварителният отчет за анализ на безопасността обосновава възможността за изграждане и последваща безопасна експлоатация на ядрена централа на избраната площадка, считат от АЯР.

Следваща стъпка от процеса на лицензиране при изграждането на АЕЦ "Белене" е издаването на разрешение за проектиране. НЕК е падала такова заявление през октомври 2005 г. и в момента се извършва оценка на цялата внесена от инвеститора и поискана допълнително от ядрения регулатор документация.

Споделяне

Още от Бизнес

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?