Ядреният регулатор повиши нивото на инцидента в V блок

Ядреният регулатор повиши нивото на инцидента в V блок

Окончателна оценка за нивото на инцидента в V блок на АЕЦ “Козлодуй” от 1 март – втора степен по ИНЕС, даде Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) в понеделник. Така регулаторът на практика повиши оценка си за риска, който е представлявал инцидента от преди повече от два месеца. Сериозността му се разбра, едва след като бившият председател на Комитета за използване на атомната енергия за мирни цели (сега АЯР) Георги Касчиев обяви в края на април пред чужди медии истинската причина за инцидента.

Основни причини за повишаването с една степен на нивото по скалата ИНЕС са отказът на голям брой елементи по една и съща причина и "недостатък на процедурите", посочи пред журналисти Сергей Цочев, председател на АЯР.

Както миналата седмица и ръководството на АЕЦ “Козлодуй” най-сетне обяви официално причината за инцидента е залепването на 22 от общо 61 елемента за включване на Системата за управление на защитата на реактора. Слепването е заради дългата безаварийна работа на V блок, обясниха шефовете на атомната ни централа.

В момента реакторът работи безопасно, с предприетите мерки по раздвижване на приводите, гарантираха от ръководството на АЯР. Ако главният конструктор руската фирма "Хидропрес" не докаже безопасност на елементите и не предложи коригиращи мерки, блокът може да не бъде пуснат след плановия ремонт през лятото, каза заместник-председателят на АЯР Борислав Станимиров.

Ръководството на ядрения регулатор обаче е сигурно, че до такива мерки няма да се стигне.

Повишаването на степента на инцидента обаче означава, че на практика страната ни трябва да подаде информация в Международната агенция по атомна енергия за случая, каквато отначало от АЯР обявиха за ненужна, защото е задължителна само за втора степен на инцидент в атомна централа.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?