Ягуарът Алонсо е застрелян, без да се направи опит да бъде упоен

Ловешкият зоопарк дори нямал подходяща пушка

Ягуарът Алонсо

Ягуарът Алонсо е отстрелян, без да е потърсено съдействие за неговото залавяне чрез упояване, показва проверката на Министерството на околната среда и водите в Ловешкия зоопарк, цитирана от вестник ”Труд”

Проверяващите са открили, че Ловешкият зоопарк не разполага с пушка с далечен обсег за упояване на животни, която е била необходима, за да се залови избягалия от клетката си ягуар Алонсо.

Преди седмица от екоинспекцията в Плевен обясниха, че проверяват периодично зоопарка, включително дали има упойващи вещества. При инспекциите такива имало, но явно не и подходящо оръжие.

Констатациите се разминават драстично с изявленията на участниците в акцията. В официално съобщение няколко дни след убийството на ягуара кметът на Ловеч Минчо Казанджиев заяви, че зоопаркът разполага с пушка с упойващи стрелички и ловците са били в готовност да я използват. Те не стреляли с нея, защото хищникът така и не се появил на открито място. За такава пушка твърдеше и убиецът на Алонсо ловецът Денко Цанков. Той разказваше как дебнели с нея защитеното животно из храстите, защото не искали да го убиват.

Проверката на екоминистерството установила още, че хищникът е излязъл от клетката си, след като гледачът, който влязъл да я чисти, оставил две врати отворени. Не е била пусната вратата тип "гилотина", която разделя вътрешната и външната част на клетката. Външната врата на заграждението също била оставена да зее. Наказани за всичко това няма да има, освен че провинилият се пазач ще бъде преместен от сектор ”Хищници” в сектор ”Птици”.

"В случая се касае за човешка грешка. За допускане на инциденти с човешки грешки Законът за биологичното разнообразие не предвижда санкции", обясниха от екоминистерството.

Министерството е препоръчало на управата на зоопарка да купи пушка за упояване с далечен обсег. Освен това ръководството на градината трябва да въведе нови правила в случай на бягство на животно. Те трябва да предвиждат при бягство да се сформира група от  специалисти, които имат опит в улавяне на животни, а не в убиването им .

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?