Ягуарът Джума, талисман на Олимпиадата в Рио, бе застрелян

Ягуарът Джума, талисман на Олимпиадата в Рио, бе застрелян

Ягуарът Джума, който участва в церемонията по запалване на олимпийския огън в Бразилия, бе застрелян. Женският ягуар се е измъкнал от пазачите си малко след края на празненства в Манаус и нападнал войник, съобщи военен говорител.

Животното е било простреляно с четири стрели приспивателно, които не успели да го упоят и войник го застрелял с пистолет.

Ветeринари са направили опит да спасят Джума, но безуспешно.

Организаторите на Олимпиадата в Рио признаха, че е било грешка да палят олимпийския огън в близост до оковано диво животно. Според специалисти ягуарът се е стресирал от шума и стълпотворението от хора наоколо.

Организации за защита на животните запитаха защо е било нужно ягуар да участва в олимпийските тържества.

"Направихме грешка, като позволихме олимпийския огън, символ на мира и единството между народите, да се показва до оковано диво животно. Тази сцена е в разрез с нашите убеждения и ценности. Много сме тъжни от крайния резултат и случката с Джума, но гарантираме, че подобни неща няма да има по време на олимпиадата", съобщиха от олимпийския комитет в Бразилия.


Местната служба за защита на животните заяви, че не е давала разрешение ягуарът да участва в церемониите, съпътстващи олимпиадата.

"Кога ще се научим? Диви животни, държани в плен и принуждавани да правят неща, от които се страхуват, а понякога изпитват и болка, и които винаги са противоестевенни, са бомба със закъснител", се казва в изявление на Британи Пийт, директор на организацията "Хора за етично третиране на животните" (PETA), предаде Би Би Си.

Джума е бил спасена от войник още като новородена, след като майка ѝ починала в джунглата, и отгледана във военен лагер с други диви животни.

Ягуари, хванати от ловци, понякога се държат като талисмани от батальоните в джунглата и се показват на военни паради.

Споделяне

Още от Общество