Яхтсмен ръководил група за данъчни измами

Яхтсмен ръководил група за данъчни измами

Известен варненски яхтсмен е сред десетте задържани в най-новата полицейска акция "Всичко коз", научи Mediapool. Операцията, при която са закопчани и двама данъчни служители, е срещу организирана група данъчни измамници, съобщи МВР в сряда. Щетите за бюджета от двегодишната дейност на групата се изчисляват на 250 млн. лв. Само за последните три месеца хазната е загубила 35 млн. лв.

Претърсени са 28 адреса в София, Варна, Русе, Пловдив, Велико Търново, Трявна и Бургас. Според съобщението организатор на измамите е 47 годишен варненец с инициалите В. К. Mediapool научи, че зад тези инициали се крие Венко Кръстев.

От МВР съобщават още, че членовете на групата са придобили недвижими имоти в България и в други европейски страни, скъпи коли и две яхти, регистрирани под чужд флаг. У един от групата са намерени 40 хил. лева, за които е обяснено, че са "джобни пари".

Справка на Mediapool показва, че Венко Кръстев се занимава с ветроходство. Според специализирани сайтове "Яхт сервиз България" Венко Кръстев- "Алегра 1" е сред спонсорите на десетата ветроходна регата "Кор Кароли-Бавария яхтс", която ще се проведе между 12 и 15 август.

Групата използвала две добре известни данъчни схеми, при които се използват фирми "бушони" и фирми "липсващи търговци".

В първия случай посредством пълномощници се декларират несъществуващи покупки от реални търговски дружества в България, които от своя страна не декларират съответните доставки. Тези дружества - "липсващи търговци" - нямат необходимия ресурс за извършване на търговска дейност.

Втората схема действала по следните стъпки - използвали се неистински документи при доставки в рамките на ЕС и вътрешно-общностни придобивки, предимно на строителни железа и скрап - чрез чужди дружества в Румъния и Унгария, регистрирани на името на български граждани, за да се избегне установяването и плащането на данъчни задължения в особено големи размери.

В случаите, при които НАП се намесвала, за да предотврати щетите, нанасяни от групата, действащите към съответния момент фирми са "продавани" на осъждани, малоимотни и/или неграмотни граждани, които не били запознати и изобщо не са имали отношение както към счетоводната документация на дружествата, така и по отношение на управлението им.

В услуга на групата са били и двама данъчни служители, които предупреждавали за предстоящи проверки и ревизии, като предоставяли "професионални" съвети за извършване на престъпната дейност. Единият е на "средно равнище в йерархията" на данъчната служба в Пловдив. Вторият е от Русе. Двамата ще бъдат уволнени, заяви шефът на НАП Красимир Стефанов. Според неофициална инфорамация служителят на НАП в Пловдив е Рашко Стоянов, който е племеник на президента Петър Стоянов. Другият е колегата му от Русе  Мариета Китова.

Стефанов обясни, че сред парадоксалните констатации при разплитането на схемите в операцията е и това, че от една от фирмите твърдят, че са превозвали с леки автомобили между България и съседна страна скрап на стойност за над 35 млн. лв.

Да надцакаш измамник

Шефът на НАП анализира, че кризата е засилила апетита за данъчни измами. "Това е отговорът на държавата. Имаме успех, защото институциите работят съвместно. С разкриването на тези схеми общият размер на пресечените данъчни измами за последната половин година доближава 1 млрд. лв. Това, според мен, е най-правилният подход за справяне с ДДС измамите и подобряване на събираемостта на този данък", посочи шефът на НАП, дни след като министърът на финансите Симеон Дянков обяви публично, че приходната агенция не се справя с ДДС веригите.

С гордост вътрешният министър Цветанов обясни, че наименованието на операция "Всичко коз" е дошло от намесата на държавните органи за разбиването на схемата за измами. По думите му по време на разследването е бил засечен изразът "без коз" в разговорите между членовете на престъпната група. Този термин от белота бил разшифрован като кодова реплика "без документи", когато става въпрос за някоя сделка.

Очевидно обаче МВР е държало доста валета и не му се е играло на "без коз". Затова минахме на "всичко коз", за да са валидни аргументите на държавата", разясни вътрешният министър. Остава съдът да прецени дали МВР ще "изкара играта или ще е вътре".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?