Ямболската болница ще получи 8 млн. лв. тази година и още 19 млн. лв. до 2021 г.

Ямболската болница ще получи 8 млн. лв. тази година и още 19 млн. лв. до 2021 г.

Правителството одобри отпускането на средства за довършване на сградата на новата болница в Ямбол, както преди ден обеща премиерът Бойко Борисов при инспекция в града.

“Надявам се да подкрепите това решение, защото сега болницата в Ямбол е на практика в едни павилиони“, обърна се към министрите Борисов в началото на заседанието.

“17 павилиона, пази Боже да си болен там!“, допълни Борисов. Той коментира, че 40 години са минали от първата копка на обекта, и посочи, че сега "параметрите на държавата са по-добри" и тя може да си позволи тези разходи.

Премиерът изрази надежда в рамките на година да бъдат приключени дейностите по болницата.

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев информира, че с проекта на решение се предлага да бъде дадено съгласие за увеличение на капитала на болницата в Ямбол за периода 2019-2021 г. с парични вноски в размер до 27 млн. лева. Увеличението на капитала ще стане чрез издаване на нови акции след извършване на парични вноски, съответно - за тази година вноската ще е 8.1 млн. лева, през 2020 г. - 13.5 млн. лева, 2021 г. - 5.4 млн. лева.

Многопрофилната болница “Св Пантелеймон“ в Ямбол обслужва население от над 60 хиляди души. Строена е на павилионен принцип и 29-те ѝ отделения се помещават в 17 отделни сгради, строени между 1912 година и 1980 година, които в момента са далеч от стандартите на съвременната медицина.

През 70-те години на миналия век започва строителството на нова сграда за болницата, която и до момента е назавършена. През 2013 година ремонтът е възобновен, дограмата е сменена, но болницата остава незавършена.

Въпреки, че още през август 2015 година тогавашният здравен министър Петър Москов обеща новата болница да бъде завършена за година и половина, за което по сметки тогава бяха необходими 9 млн. лева, болницата все още не е готова. 

Споделяне

Още по темата

Още от България