Ямболският съд изцяло оправда кмета на града Георги Славов

Кметът на Ямбол Георги Славов

Ямболският окръжен съд оправда в понеделник по всички обвинения кмета на града Георги Славов. Присъдата може да бъде обжалвана пред Бургаския апелативен съд в срок от 15 дни.

Прокуратурата обвини Славов за извършването на няколко престъпления. Първо, че е извършил длъжностно престъпление, като е ощетил общинския бюджет с около 1.4 млн. лв. от проведена обществена поръчка.

Според държавното обвинение Славов е назначил шеф в едно от общинските дружества, без да е упълномощен от местния общински съвет. По-късно същият този управител, отново без решение на Общинския съвет, е подписал договор за учредяване на дружество със сливенска фирма, в която е имал дял Славов, преди да стане кмет.

Дружеството е спечелило обществена поръчка за озеленяване и почистване на града за над 3.5 млн. лв. Прокуратурата обвинява кмета, че е нарушил Законите за общинската собственост, за обществените поръчки, за бюджета и местното самоуправление.

Прокурорът по делото декларира намерението си да обжалва решението на съда, а кметът Георги Славов изрази задоволството си от решението.

През февруари миналата година Бургаският апелативен съд отмени присъдата на Славов по същите обвинения и върна делото за ново разглеждане от друг състав на Ямболския окръжен съд. В края на 2011 година първоинстанционният съд присъди на кмета 5 години затвор с 6 години забрана да заема длъжността кмет на община по тези обвинения.

Споделяне

Още от България