Яна Нагиова - фаталната жена за Петър Нечас

Яна Нагиова - фаталната жена за Петър Нечас

Яна Нагиова, най-близката сътрудничка на подалия вчера оставка чешки премиер Петър Нечас и фаталната жена в основата на падението му, упражняваше преди ареста си огромно влияние върху своя шеф и взимаше сама решения по редица въпроси, свързани с работата на правителството.

"Силата ѝ беше правопропорционална на слабостта на Петър Нечас", обобщава влиятелният седмичник "Рефлекс" за бившата 48-годишна счетоводителка, родена в западната част на областта Бохемия и назначена за шеф на кабинета на Нечас, който също е на 48 години.

"Когато за нея нямаше място във файтон, с който премиерът щеше да бъде превозен за откриването на селскостопанско изложение, всички трябваше да вървят пеша", разказва "Рефлекс", като се позовава на близък до правителството източник.

Връзките между Нечас, мъж без особен чар, и Нагиова, чийто прякор беше Царицата, излезе доста от строгите професионални рамки.

"След арестуването ѝ онова, което я мъчи най-много, е, че полицията разполага с нейни интимни телефонни разговори и съобщения", казва адвокатът на Нагиова.

Яна Нагиова е енергична блондинка, която беше неизменно до Нечас от 2006 г. за разлика от съпругата му Радка, която редовно странеше от публичния живот.

Яна Нагиова ръководеше първо кабинета на Нечас в министерството на труда и социалната политика. След избирането му на премиерския пост през лятото на 2010 г. тя го последва вярно в правителството.

Но обществото научи името на Нагиова едва в началото на 2012 г., когато пресата разкри главозамайващите премии, които е получавала.

"Тя се бъхта като каторжник", защити я тогава премиерът, предизвиквайки доста насмешки.

После пресата я подхвана заради съмнителните качества на дисертацията ѝ, донесла ѝ диплома от частен университет.

Неустоимият възход на Нагиова приключи брутално в нощта на сряда срещу четвъртък (бел.ред. миналата седмица). Тя беше задържана със зрелищна полицейска операция и обвинена в корупция и злоупотреби с власт. Нагиова е обвинявана по-специално, че е използвала военното разузнаване за незаконно следене на съпругата на премиера.

Според полицията Нагиова е упражнявала натиск върху Нечас с цел той да се разведе със съпругата си Радка. Нечас обяви официално развода си 24 часа след полицейската операция.

Нагиова е заподозряна, че е действала задкулисно, за да накара трима бунтуващи се депутати от Гражданската демократическа партия на Нечас да подадат оставки в замяна на доходоносни постове в държавната администрация. Тя е имала също контакти с няколко бизнесмени, замесени във финансови злоупотреби. Ако вината ѝ бъде призната, Нагиова може да получи до пет години затвор.

В ареста Нагиова не се примирява, според адвоката ѝ Едуард Бруна, и демонстрира повече кураж от шестимата политици, затворени с нея заради същата афера.

"Тя действаше добронамерено", казва Бруна. Нагиова твърди, че искала да предпази съпругата на премиера, защото имала чувството, че тя била тормозена от Свидетели на Йехова.

Вярна клиентка на луксозните бутици по прочутата улица "Парижка" в центъра на Прага, Нагиова може да разчита на подкрепата на двете си дъщери - Стефанка и Никола. В една социална мрежа те разпространиха още в петък снимка,на която са с тениски с надписа "Обичаме мама!".

По БТА

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?