Янаки Стоилов готов да стане председател на парламента

ДПС ще подкрепят кандидата на БСП, ГЕРБ не виждат проблем Цецка Цачева да повтори мандата си

Янаки Стоилов готов да стане председател на парламента

Зам.-председателят на БСП Янаки Стоилов е готов да поеме председателския пост в 42-ото Народно събрание, ако му бъде предложен. Това стана ясно от думите на самия Стоилов пред Дарик радио в събота.

Както Mediapool вече писа лидерът на лявтото крило в БСП ще бъде най-вероятният кандидат на социалистите за парламентарен шеф.

"Ако такова предложение бъде отправено към мен, аз нямам основание да го отклоня, въпреки твърде тежката и специфична ситуация. Редица случаи, в които определени решения логически и професионално изглеждат напълно вероятни, в политиката, особено в българската, не винаги се осъществят", коментира Стоилов.

Той не вижда причина да не приеме подкрепа от ДПС и "Атака" за този пост: "Смятам, че в тези години последователно съм отстоявал парламентаризма, от хората съм с най-продължителен парламентарен стаж, в някаква степен ми е професионално амплоа, нищо недостойно няма в такава подкрепа.",

Същевременно членът на ръководството на ДПС Камен Костадинов коментира пред Дарик радио, че партията му няма да излъчва кандидат за председател на Народното събрание, а ще подкрепи излъченият от БСП. Той направи уговорката, че не знае имена на хора, предложени от левицата, ако са били консултирани между лидерите на двете формации Сергей Станишев и Лютви Местан.

Красимир Ципов от ГЕРБ пък заяви, че партията му излъчи свой кандидат за председател на Народното събрание. От думите му стана ясно, че колегите му не виждат проблем постът отново да бъде зает от Цецка Цачева.

Ципов потвърди, че ГЕРБ ще оспори законността на изборите, заради "крещящо нарушение в деня за размисъл и най-вече на основни конституционни принципи".

Янаки Стоилов коментира, че изборите не са били съвсем честни, но БСП не настоява за нов вот и обявяването на изборите за нелегитимни, защото страната има нужда от стабилност и решения. За Стоилов е възможно при абсолютно честни избори да е имало и друг резултат, но няма начин да се провери контролираният вот.

Споделяне

Още по темата

Още от България