Янаки Стоилов: Оставането на БСП в тройната коалиция бе грешка

Янаки Стоилов: Оставането на БСП в тройната коалиция бе грешка
БСП допусна грешка, след като е остана в управляващата тройна коалиция след приемането на страната ни в Европейския съюз през 2007 г., заяви на конференция в събота председателят на лявото крило в БСП и депутат от Коалиция за България Янаки Стоилов.

Според него сформираната коалиция с НДСВ и ДПС е била създадена на основата на компромиси в името на еврочленството и за това БСП е трябвало да я напусне след 1-ви януари 2007 г., дори с цената на предсрочни избори.

Сегашната коалиция започна с компромис за т. нар. царски имоти и завършва със съмнителна сделка с държавни имоти предоставени на близък кръг до ДПС, каза Стоилов. Според него политиката е невъзможна без компромиси, но тя губи смисъл,

когато се свежда до компромис. По-важно е да не подвеждаме и да не разочароваме нашите избиратели, вместо да правим неограничени компромиси с властта, добави Стоилов. Той говори за употребата на властта, като каза, че ако властта означава нещо да бъде променено, тогава ролята на опозиция може да е по-значима отколкото едно участие в управлението.

Според Стоилов друга грешка на партията е, че през изминалите четири години е отстъпила от левите ценности и че не е проявила достатъчно воля, за да преодолее двойните стандарти в противодействието срещу корупцията.

Той предупреди, че има опасност БСП да изгуби доверието на избирателите в предстоящите два вота.

Ако БСП не успее да бъде първа по гласове на идващите избори, ще трябва да помисли отсега за определени компромиси, заяви той.

"Възможна ли е следизборна коалиция между БСП и ГЕРБ, които сега са непримирими противници? Често се казва, че избирателите определят коалициите. Възможни са различни конфигурации и днес няма защо да бъде изключвана нито една от тях. Има достатъчно поуки и опит от сегашната коалиция, така че принципите да надделяват над злоупотребите с властта", настоя Янаки Стоилов.

Според него ГЕРБ има слабости, но не бива да се подценява, защото може да разчита на съществуващото недоволство и на очакваното възмездие за корупцията и злоупотребите с власт. По думите му въпросът сега е от какво БСП няма да отстъпи и за какво би направила компромис, а отговорите бе трябвало да даде самата предизборна платформа.

Стоилов заяви, че БСП все още има шанс да спечели предстоящите избори и да остане влиятелна партия, ако успее не само да реагира, но и да управлява икономическата криза. Той настоя партията да издигне компетентни професионално и политически кандидати, отзивчиви към проблемите на гражданите и необвързани с корпоративни зависимости.

Сред предложенията на левите социалисти за управленската програма на БСП са приемане на национална инвестиционна програма, която да се финансира от национален инвестиционен фонд, връщане на идеята за облагане на реинвестираната печалба, съкращаване на административните, а не на социалните разходи чрез премахване на дублиращите структури.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?