Янаки Стоилов отказал номинация на БСП за КС, партията няма да издига друг

Янаки Стоилов отказал номинация на БСП за КС, партията няма да издига друг

Юристът и бивш депутат от левицата Янаки Стоилов е отказал във вторник да бъде номиниран от БСП за член на Конституционния съд. Мотивът му бил, че битката в парламента е "предрешена", тъй като квотата на НС е само една, а ГЕРБ вече излъчи свой кандидат.

Това е информирала Изпълнителното бюро на заседанието му във вторник председателката на партията Корнелия Нинова.

Ръководството не левицата все още не е гласувало идеята за отказ от номинация, но източници от партията твърдят пред Mediapool, че "няма да хвърлят никого на вълците".

Крайният срок за номинации от парламентарните групи е сряда, 26 септември.

Народното събрание ще избере един съдия при тазгодишната рокада в Конституционния съд. Номинацията на управляващите от ГЕРБ и "Обединени патриоти" ще е доскорошният заместник-председател във Върховния касационен съд и ръководител на гражданската колегия Красимир Влахов.

Именно такъв е бил и мотивът за отказа на Стоилов да се кандидатира от името на БСП.

"Аргументите му са разбираеми – не иска да се унижава, ясно е, че мнозинството ще подкрепи човекът, предложен от тях самите, а това е Влахов", коментираха от левицата.

Първоначалното решение за номиниране Стоилов, който е бивш заместник-председател на парламента, било взето на изнесения семинар на партията преди седмици. Други имена не са обсъждани. Ето защо социалистите твърдят, че няма да искат от никой да се "жертва" в последния момент, само и само да имат кандидатура.

Стоилов бе дългогодишен зам.-председател на БСП, а с подкрепата на предишния лидер Михаил Миков стана зам.-председател на парламента. След изискването за "таван" на депутатските мандати, въведено от нови председател Корнелия Нинова, той остана извън листите и мнозина го причисляваха към вътрешната опозиция в партията.

После обаче стана съветник на Нинова по законодателен процес в парламента. Неофициалната информация тогава бе, че лидерката на левицата е "изтъргувала" подкрепата за себе си с номинация на Стоилов за КС. Единствената опция в момента за бившия депутат е да бъде номиниран от квотата на президента Радев, ако БСП успее да упражни влиянието си върху него.

На всеки три години приключва 9-годишният мандат на четирима от членовете в 12-членния Конституционен съд (КС) и той се обновява.

На 12 ноември приключва мандатът на съдиите Румен Ненков и Стефка Стоева (от квотата на съдебната власт), Кети Маркова (от квотата на президента) и Цанка Цанкова (от парламентарната квота). Дотогава трябва да бъдат избрани четиримата нови конституционни съдии и да положат клетва на 13 ноември.

Споделяне

Още от България