Янаки Стоилов предлага отделения вместо специализиран съд

Снимка: БГНЕС

Специализирани отдели и отделения към петте апелативни района в страната да заместят сега съществуващия спецсъд. Това е предложението на правосъдния министър Янаки Стоилов. В петък той представи анализ на работата на спецсъда и прокуратурата и отчете, че задоволителни резултати няма.

Закриването на специализираните структури, създадени от ГЕРБ преди 10 години, е предизборна заявка на трите протестни партии – "Има такъв народ", "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме!". В миналия парламент бе внесена такава законова поправка, но преди да бъде гласувана, народното събрание бе разпуснато.

Няма присъда за корупция

"Не виждам особено удовлетворителни резултати в противодействието на корупцията по високите етажи на властта. Това личи и в доклада на ЕК за върховенството на правото", коментира Стоилов.

Влязла в сила ефективна присъда за корупция срещу висш чиновник по дело на спецпрокуратурата няма. Оттам се оправдават, че тези дела изискват време, а те се занимават с тях "само" от четири години.

Според Стоилов двете структури могат да бъдат заместени от отдели и отделения към апелативните райони – София, Пловдив, Варна, Бургас и Търново. Така ще се промени подсъдността на делата. Вместо да се гледат в спецсъда, това ще се случва в местните окръжни и апелативни съдилища, а след това – във Върховния касационен съд.

Споразумения на килограм

От години спецпрокуратурата има навика да приключва разследванията си със споразумения. Този метод бе любим и на сегашния главен прокурор Иван Гешев, който бе шеф на структурата.

Анализът на правосъдното министерство сочи и друго – в масовия случай делата се вкарват в съда с обвинение за организирана престъпна група (ОПГ). След това обаче приключват или с оправдателни присъди, или с осъдителни, но за т.нар. "вторични престъпления" – например данъчни, за наркотици или други. Те не са подсъдни на спецсъда, но заради обвиненията за ОПГ се разглеждат там.

Златните паспорти

Стоилов предлага да се направят и промени в Закона за българското гражданство, чрез които да се ликвидира възможността за гражданство срещу инвестиции. Т. нар. "златни паспорти" са предзвиквали не един и два скандала и често са сочени за корупционна схема. Въпросът е повдиган и на европейско ниво. Засега обаче реални действия няма.

Споделяне

Още от България