Янаки Стоилов: Реалистично е за референдума за изборите да се решава след евровота

Снимка: БГНЕС

"Реалистичните срокове за произнасянето по тези въпроси за референдума са по-скоро след европейските избори", обяви във вторник пред БНТ депутатът от БСП Янаки Стоилов, визирайки инициативата на президента Росен Плевнелиев за провеждане на национално допитване за изборните правила.

По тази тема вече бе създаден и инициативен комитет, който започна да събира необходимите подписи, за да задължи парламентът да насрочи референдум. Според данни на членове на комитета, подкрепата си са изразили вече над 350 000 души.

"Не е много добре да се съчетават темите за изборното законодателство с твърде важните въпроси в кампанията за европейските избори. Обсъждаме въпроса да се зададе и друга тема за допитване, която да е важна за българските граждани. Това не е някакъв друг въпрос, засягащ темите, които поставя президента, ние обсъждахме темата за част от данъчната политика, което е друго направление. Все пак събирането на подписи е голямо обществено политическо изпитание, защото са необходими няколкостотин хиляди подписа и те да се съберат за 3 месеца", коментира още Стоилов.

По повод предстоящото обсъждане на ветото на Плевнелиев над част от новоприетия Изборен кодекс, социалистът заяви, че "няма принципна промяна и повечето от хората, които подкрепиха Изборния кодекс при първото четене, мисля че ще потвърдят своята позиция днес – в голямата си част в Изборния кодекс няма принципни промени за европейските избори".

"Не се налага да правим изборите по стария кодекс "Фидосова". Сегашният Изборен кодекс прави промени в посока подобряване на правилата. Но няма кой знае какви промени в самата технология на процеси що се отнася до избирателите", добави Янаки Стоилов.


Запитан дали АБВ ще намери място в редиците на ПЕС, Стоилов каза, че медиите не дават пропорционална представа за това какво става.

"Да, Калфин е бил там в Рим. Всеки един от депутатите в ЕП, който е член на партията на социалистите и демократите по право може да присъства на конгрес. Отделно партиите определят своите делегати. Решението не е само въпрос на собствен избор, а зависи от партиите, които са членове на тази организация", коментира депутатът от БСП, уточнявайки, че шансовете на АБВ да излъчи нейни представители в Европарламента са минимални.

Споделяне

Още от България