Янаки Стоилов сезира ВАС и КС за отстраняването на Гешев

Снимка: БГНЕС

Отказът на Висшия съдебен съвет да разгледа искането за отстраняване на главния прокурор Иван Гешев ще бъде обжалван пред Върховния административен съд. Това заяви пред БНР правосъдният министър Янаки Стоилов. Освен това той ще сезира Конституционния съд по въпроса може ли министърът да иска главния прокурор да бъде отстранен.

Недопустимо ли?

Стоилов поиска ВСС да се произнесе за отстраняването на Гешев на база на сигнал, подготвен от вътрешния министър Бойко Рашков. В него се твърди, че главният прокурор е нарушил закона, разпространявайки данни, събрани със СРС-та. Бяха посочени разговорите, в които участва президентът Румен Радев, записите с Васил Божков и чатовете между секретаря на държавния глава Пламен Узунов и бизнесмена Пламен Бобоков.

Със същия сигнал Рашков сигнализира за извършено от Гешев престъпление заместника му и шеф на националното следствие Борислав Сарафов. Той пък го препрати на специализираната прокуратура.

ВСС отказа да се произнесе по същество по искането на Стоилов. Аргументът им бе, че то е недопустимо, тъй като идва от правосъдния министър.

Има колебания

"Това тълкувателно решение се налага, след като сред самите членове на ВСС, съдейки по резултата 12:8, чрез което те отклоняват на процедурно основание разглеждането на искането по същество, а вероятно и сред част от юридическите и политическите среди има колебания по този въпрос, КС не се е произнасял, което прави необходимо разглеждането на въпроса и по недвусмислен начин да се даде отговор на въпроса за възможността на министъра на правосъдието да прави такова искане и то да бъде разгледано, така че да се стигне до произнасяне по същество", заяви Стоилов.

Той допълни, че в сряда ще внесе в министерския съвет искане, което да бъде пратено в КС. Според него темата трябва да бъде разгледана и от ВАС.

"Призовавам следващия министър да прояви силна ангажираност по темата. Процедурата пред КС ще се развие така или иначе, но е важно във ВАС да се отстоява позиция. Това ще бъде конкретен тест, за разлика от всякакви общи заявления за съдебна реформа, които се банализираха и се превърнаха в прикритие, а не във воля и реални действия", заяви Стоилов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли партия на Кирил Петков и Асен Василев и ще гласувате ли за нея?