Янаки Стоилов: Тече прегрупиране на корпоративната и икономическа власт

Янаки Стоилов: Тече прегрупиране на корпоративната и икономическа власт

Тече процес на прегрупиране във влиятелните структури, които държат корпоративната и икономическата власт в България през последните 15 години, заяви зам.-председателят на БСП Янаки Стоилов в коментар за разместването на политическите пластове и разрива между БСП и ДПС.

"След изборите се промениха доста неща и то не само резултатите от евроизборите. Виждате, че доверието между партиите, които подкрепят правителството вече не е на същото ниво. Поведението на ДПС е важен фактор, но може да бъде обяснено по различен начин", каза Стоилов в четвъртък пред бТВ и поясни, че според него в момента тече процес на икономическо прегрупиране на влиятелни структури.


"Вероятно това са част от тези, които никога не са били на власт, но са търсели своето влияние върху политиците. Една от задачите на това управление беше да осигури в по-голяма степен независимост на политиката, тоест да зависи предимно от избирателя. Явно това не сме го постигнали, затова сега искаме подкрепата на избирателя", добави зам.-председателят на БСП.

Той даде пример с проекта "Южен поток”, който, по думите му, е стратегически и левицата го защитава, но не заради капиталовата му структура и не може големи задачи като него да бъдат обвързани с лобистко влияние. Според него фирмите, спрягани за участие в строежа на газопровода на българска територия, не са свързвани с БСП.

Поръчката за 3.5 млрд. евро бе дадена на руската компания "Стройтрансгаз" , собственост на близкия до Кремъл Генадий Тимченко, в консорциум с пет български фирми, сред които такива, свързани с Корпоративна търговска банка и депутата от ДПС Делян Пеевски, а други са офшорки, свързани с депутати.

Според неофициална информация собственикът на КТБ Цветан Василев и приближеният му допреди време "успял млад човек" Делян Пеевски от ДПС са в конфликт заради неуредени финансови отношения, което е рефлектирало върху разрива в управляващия тандем БСП-ДПС.

Янаки Стоилов не даде конкретни примери за "прегрупиране във влиятелните структури, които държат корпоративната и икономическата власт".

Пред бТВ той обясни, че изказванията за близък хоризонт на правителството са го отслабили и то не е способно да извърши част от по-радикалните мерки.

"Много важно е дали ще останем в изолация не от другите партии, а от нашите избиратели (...) те са основателно критични към нас”, коментира той.

В същото време Стоилов заяви, че партньорството с ДПС не е било грешка, тъй като формирането на правителството в сегашния му вид е било обусловено от резултатите от парламентарните избори и от желанието да не се повтори управлението на ГЕРБ.


"Не поставяме плътна граница с ДПС”, подчерта депутатът, като допълни, че политическите партньорства вече трябва да са при ясни за обществеността условия.

В анализа на лидера на БСП Сергей Станишев за загубата на евроизборите, както и в доклада на Изпълнителното бюро на БСП обаче се казва, позицията спрямо ДПС като стратегически партньор следва да бъде преразгледана. Твърди се за прокарване на корпоративни и частни интереси от страна на ДПС, както и за компромиси на БСП, които са отблъснали левите избиратели.

Стоилов, който преподава в Юридическия факултет на Софийския университет, коментира, че времето за провеждане на предсрочни избори е около 2 месеца, като законовото съкращаване на срокове едва ли ще бъде подкрепено от другите парламентарни партии.

Според него говоренето на партийния шеф Сергей Станишев за още по-ранна дата е по-скоро демонстрация, че БСП не се е вкопчила във властта.

Янаки Стоилов направи любопитния коментар, че може би лидерът на БСП и ПЕС първоначално е следвал принципа на Лао Дзъ да чака и да не прави нищо, докато след това е наблегнал на Буда ("Изненадай противника и действай светкавично”). "Тези максими не са решение на всички ситуации”, коментира депутатът.

Той призна, че предстоящите избори ще са по-тежки от тези през 2013 г. и първостепенната задача на БСП е да се подготви за тях.

От думите му стана ясно, че не е изключено партията да се раздели с лидера си Сергей Станишев.

От избраната дата за предсрочния вот ще стане ясно дали левицата ще има време за конгрес и избиране на нов председател, каза той. И допълни, че Сергей Станишев вече е натрупал много опит и може да е полезен на партията както у нас, така и в Европа.

На БСП е необходима "група от силни личности и ние трябва да заявим нашата политика по възможно най-достоверния начин”, каза Янаки Стоилов. Той отклони въпроса дали вижда себе си като председател на партията, като посочи, че основната му амбиция като политик е да подобрява живота на хората.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко дълъг ще е животът на новото Народно събрание?