Янаки Стоилов: В съдебната система се издигат хора, правещи услуги

Янаки Стоилов

Хората в съдебната система могат да бъдат издигнати, само когато извършват услуги на политиците, заяви в неделя пред БНР депутатът от Коалиция за България и зам.-председател на БСП Янаки Стоилов по повод на изборите в съдебната система.

"Има различни примери, но в момента борбата е на тази плоскост. Като че ли българските институции, включително в съдебната система, не са доказали, че в достатъчно убедително мнозинство надделяват хората, които разчитат на своите чисто професионални качества, без да залагат на други фактори от извън системен характер", обясни Стоилов.

Въпросът според него е дали ще бъдем изправени пред все по-неблагоприятни въпроси за в бъдеще.

Мнозинството български граждани и европейските институции искат едно и също – при важни избори като този за съдии в Конституционния съд, да се прилагат най-високите професионални критерии, каза още Стоилов.

"Неотдавна минаха изборите за членове на Висшия съдебен съвет. Колкото и да беше публична дискусията, тя не повлия почти с нищо за предопределения резултат, до който трябваше да се стигне. Сега започва процедурата за избор на главен прокурор и аз по никакъв начин не мога да се съглася, че промяната на класическото тайно гласуване с електронна система гарантира възможност на членовете на ВСС да изразяват свободно своето мнение", отбеляза Стоилов.

"Трябва да се разбере, че при вземането на подобни решения са важни не само политическите и партийни позиции, но да не се допуска формирането на мнозинства с най-различни интереси, в които често се преплитат политически, икономически и лични мотиви", смята зам.-председателят на БСП.

Споделяне

Още от България