Яне Янев апелира към Цачева за анкетната комисия "Цветанов“

В писмо до председателя на Народното събрание Цецка Цачева лидерът на РЗС Яне Янев заявява, че "отказът ѝ да окаже съдействие“ за създаване на анкетна комисия за имотното състояние на министър Цветан Цветанов "хвърля сянка на съмнение върху независимостта на законодателната власт и създава предпоставки за недоверие в обективността на решенията на Народното събрание“.

Миналата седмица Янев започна да събира подписи за анкетна комисия, но засега среща подкрепа само от БСП. ГЕРБ твърдо заявиха, че няма да подкрепят създаването на такава комисия, тъй като имало други органи, които да се занимават с произхода на парите и имотното състояние на Цветанов. Въпреки това преди ден лидерът на БСП Сергей Станишев коментира, че са събрани около 70 подписа и искането може да бъде внесено в деловодството на НС.

Янев пише на Цачева, че в получения от нея отговор "прозира" ролята ѝ на "предубеден функционер на ГЕРБ, което нанася поредния удар върху парламентаризма".

"Подозренията за укриване на данъци, търговия с влияние, "пране" на пари, изготвяне на документи с невярно съдържание и участието в спекулативни имотни сделки е в грубо противоречие с прокламираната от правителството на ГЕРБ политика за борба с корупцията, финансовите измами и организираната престъпност", посочва той.

Според него обвързването на имотите на Цветанов с финансирането на предизборната кампания на ГЕРБ като гаранция на банков заем за това финансиране или дарения от т. нар. "Октопод", "хвърлят сериозна сянка върху почтеността на партията, която управлява България“.

Според правилника на НС временните комисии се избират от парламента по предложение на председателя или най-малко на една пета от депутатите, тоест 48 народни представители.

Искането за анкетна комисия е само един "фронтовете", които РЗС и симпатизантът им Алексей Петров (който скоро ще стане редовен член на РЗС) откриха срещу вътрешния министър. Паралелно с това бе подаден сигнал до данъчните, а такъв щял да бъде пращан и в ЕС.

"Битката" придоби нов обрат в петък, когато в медиите изтече информация, че в НСБОП и в две парламентарни комисии е внесена жалба на активист на РЗС срещу Янев, в която се твърди, че лидерът на РЗС е упражнявал психически сексуален тормоз над него. Янев контраатакува с новината, че разполага със свидетел за това как ГЕРБ са се финансирали от "Октопода", като в същото време заяви, че никога не е участвал в "педерастки истории“.

В. "Труд“, който публикува историята с упражнявания от Яне Янев секс тормоз срещу мъж, в понеделник пуска частично "опровержение", състоящо се в съобщението, че Яне си има приятелка. Публикувана е снимка на лидера на РЗС с Галя Борисова, студентка в СУ. Двамата живеели заедно, но криели дали и кога ще е сключат брак.

Така се оказва, че Яне Янев покрива поне един от критериите за членство в партия ГЕРБ, след като премиерът Бойко Борисов каза в петък, че в ГЕРБ мъжете обичат жени, а жените – мъже.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?