Яне Янев бил заплашван заради разсекретени данни за енергийна корупция

Обявените от него документи отдавна циркулират в медиите

Яне Янев представи разсекретените документи за корупция в енергетиката, сн. БГНЕС

Председателят на антикорупционната парламентарна комисия Яне Янев каза в понеделник пред журналисти, че бил получил серия от заплахи, след като през миналата седмица обяви, че ще представи пред медиите разсекретени документи за корупция в енергетиката, уличаващи високопоставени лица. Янев отказа да посочи кой е отправил закани срещу него, но обеща, че след като се види с главния прокурор Сотир Цацаров, за да му предаде преписките за злоупотребите, ще назове и имената.

 

Янев представи пред медиите документи за корупцията в енергийния сектор, разсекретени по негово искане, но отдавна циркулиращи в медиите. Той обвини лидера на БСП Сергей Станишев и бившия министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров в тайни договори с енергийния консултант Красимир Георгиев, собственик на фирмата “Фронтиер“ за незаконни, по думите на Янев, доставки на ядрено гориво за АЕЦ “Белене“.

 

Шефът на антикорупционната комисия възобнови и темата с договора за износ на електроенергия с швейцарската EFT, който причинил загуби от 90 млн. лв. на НЕК, и заяви, че ще сезира по случаите главния прокурор, за да възобнови делата по тях.

 

Относно договорките в записан разговор по мобилен телефон между Овчаров и Красимир Георгиев главният прокурор вече бе сезиран през миналата година от депутата от “Коалиция за България“ Мая Манолова, чието име също бе замесено индиректно в изтичането на класифицираната тогава информация.

 

За първи път от 23 г. е извършена цялостна процедура по декласифициране на важни документи, касаещи корупция в енергийния сектор, заяви пред журналисти Яне Янев и представи прекратени досъдебни преписки с данни за извършени тежки престъпления в енергетиката.

 

Той изчете справка от звукозапис на разговори по мобилен телефон, водени в периода октомври - ноември 2006 г., на които Красимир Георгиев обсъжда с Овчаров възможността преди началото на 2007 г. паралелно с договора за строителство на АЕЦ "Белене" да бъде сключен и договор за доставка на ядрено гориво за централата от руска фирма. По думите на Янев става въпрос за класически тип търговия с влияние, защото министър е предоставил възможност държавата да бъде управлявана задкулисно от Георгиев и той без пълномощия да води преговори по договора за АЕЦ "Белене" и за договора за доставка на ядрено гориво от Русия.

 

Румен Овчаров обаче коментира пред БНР, че три проверки са отхвърлили всички подозрения върху него за подобни договорки и че е абсурдно да се твърди, че са провеждани преговори за доставка на ядрено гориво за АЕЦ “Белене“ преди изграждането на централата.

 

Руската “Атомстройекспорт“ спечели конкурса за строежа на АЕЦ “Белене“ с включено в офертата първоначално зареждане на реакторите с руско свежо ядрено гориво за две години, а след това ядреният оператор трябваше да провежда търгове за доставка на суровината.

 

Янев притопли и случая с договорите между НЕК и EFT за износ на електоренергията, от което държавната енергийна компания е загубила 90 млн. лв. По случай бе образувано дело, но то бе прекратено от прокуратурата в началото на 2012 г., тъй като не са открити доказателства за извършени престъпления от длъжностни лица в държавната компания.

Споделяне

Още от България

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?