Яне Янев даде леко назад за публичността на доходите в неправителствения сектор

Яне Янев

Лидерът на РЗС Яне Янев даде леко на заден за поправките в Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни длъжности. Проектът мина на първо четене с гласовете основно на ГЕРБ с уговорката, че до второ четене "ще се изгладят някои недоразумения в него".

В името на законопроекта бяха включени "обществените длъжности", с което обхватът на задължените да декларират имущество може да се разраства неограничено. Като начало бяха включени и учредители и членове на управите на неправителствени организации, шефовете на ЕРП-та, кандидат-депутати.

Депутатите на Янев обаче в понеделник са внесли изменение между първо и второ четене на законопроекта, който предвижда, че не всички НПО, регистрирани в обществена полза, трябва да декларират имущество, а само тези, които през предходната година са били финансирани с публични средства или със средства по програми на Европейския съюз.

На поправките "Янев" реагираха от неправителствения сектор, като поискаха те да не се приемат.

"Почти всички членове на управителните съвети на неправителствените организации работят на доброволни начала, а изискването за публичност на имуществото на лица, които не заемат висши държавни длъжности, нарушава и много международни актове", заявиха от неправителствените организации.

"Изпратили сме писма до председателя на парламента Цецка Цачева и до парламентарните групи с искане този законопроект да не се гласува в оставащото време на 41 Народно събрание, най-малкото защото не са спазени законовите процедури за обсъждане на текстовете", заяви Любен Панов от Български център за нестопанско право. Ако все пак законопроектът бъде приет, ще настояваме президентът Росен Плевнелиев да наложи вето, добави той.

Антоанета Цонева от Институт за развитие на публичната среда отбеляза, че от години е готов законопроект за доброволчеството, който не се приема, а сега се предлага законопроект, който ще затрудни допълнително действията на неправителствения сектор.

Представителите на НПО видяха в предлаганите от Яне Янев и група народни представители законови текстове желание да бъдат отстранени гражданските организации от участие в обществения и политическия живот на страната.

Споделяне

Още по темата

Още от България