Яне Янев даде срок на ДАНС за резултат по негов сигнал

Яне Янев даде срок на ДАНС за резултат по негов сигнал

След като преди два дни лидерът на Партия “Ред, законност и справедливост” (РЗС) Яне Янев предаде на вътрешния министър Михаил Миков данни за изчезнал през 2007 г. от склад на МВР цирконий, в неделя той заяви, че до вторник ще внесе материалите в ДАНС и Софийската градска прокуратура. Янев дори “даде“ срок на агенцията за национална сигурност, като заяви, че “искаме този път ДАНС в десетдневен срок да имат конкретни резултати, защото става дума за прецедент“.

Според информацията на лидера на РЗС, която той получил от високо отговорни фактори в ЕС, 10 т от циркония, който се използва като материал във военната и ядрената промишленост бил незаконно одържавен и отнет от фирмата МП “Верас“ със заповед на министъра на финансите Пламен Орешарски. Вместо обаче суровината да отиде в Агенцията за държавни вземания , тя се озовала в складовете на МВР в нарушение на правила за сигурното съхраняване на този вид материал и по-късно цирконият изчезнал.

От изявленията на лидера на РЗС така и не става ясно за какво е бил нужен материалът на въпросната фирма и защо е бил иззет.

Според Янев е възможно стоката, която е с произход от ОНД, да е вече в САЩ, но не обясни защо смята така.

Той поиска ДАНС да каже каква е връзката по случая между бившия вътрешен министър Румен Петков, отстраненият зам.-шеф на ВАНС Иван Драшков и финансовия министър Пламен Орешарски, който трябвало да бъде привикан в парламента да даде обяснения по случая.

Яне предположи, че в аферата “цирконий” вероятно са участвали 7-8 митнически служители на различни етажи във властта. Някои от тях, които сезирали РЗС, вече били уволнени, за да бъде ограничен достъпът им до повече информация, допълни той, независимо, че малко преди това бе казал, че информацията по аферата е получена от ЕС. След това пък Янев заяви, че информацията е от пълномошника на пострадалата фирма.

По думите му други хора от митниците били замесени без да искат това и дори са използвани техни подписи в митническите документи.

В отговор на новата атака на Янев, който напоследък се оказа най-информираният политик по скандални случаи в държавата, Румен Петков заяви, че няма никакви опасения за действията си като министър, притеснения трябва да имат тези, които в момента използват инструмента "Яне Янев".

Ексвътрешният министър и червен партиен функционер настоя Главна прокуратура още утре да започне проверка за какъв тип информация става дума. Той каза, че лично е заинтересован от създаването на парламентарна комисия по случая "Цирконий". Хора, които като че ли Янев понамразва под едно или друго внушение, също са заинтересовани от създаването на такава комисия, смята Петков.

Споделяне

Още по темата

Още от България