Яне Янев дава възможност на ГЕРБ да се откаже от импийчмънта

Яне Янев дава възможност на ГЕРБ да се откаже от импийчмънта
Лидерът на РЗС Яне Янев даде ултиматум на премиера Бойко Борисов до 17.00 часа във вторник да се откаже от думите си, че основната причина да се иска отстраняването на Георги Първанов от президентския пост са критиките му срещу правителството. В противен случай депутатите от РЗС няма да подкрепят процедурата за прекратяването на правомощията на държавния глава.

За да се придвижи искането към Конституционния съд, са необходими 161 депутатски гласа, които не могат да бъдат събрани без вота на осемте депутати от РЗС.

"Ключът към мнозинството в 41-то Народно събрание се държи от РЗС", заяви Янев.

Дебатът по импийчмънта трябва да е тази седмица, след като ГЕРБ, Синята коалиция, "Атака" и РЗС събраха 162 подписа в подкрепа на искането на отстраняване на Първанов и внесоха официалните мотиви. Президентът заяви в понеделник, че няма да коментира преди дебата и че няма да присъства на него, тъй като си има "работно място".

РЗС няма да помага на ГЕРБ да рекетира

Яне Янев заяви на пресконференция, че партията му няма да участва и няма да позволи да се състои дебат в пленарна зала в подкрепа на правителството на Борисов в рамките на процедурата по импийчмънт, както и че РЗС няма да бъде използвана като инструмент за рекет на критикуващите правителството.

Миналия месец, когато президентът публикува стенограмата от разговора си с вицепремиера Симеон Дянков и ГЕРБ, "Синята коалиция" и "Атака" заговориха за импийчмънт, Яне Янев заяви, че няма основания за такава процедура. После обаче размисли и заяви, РЗС, които от януари са в опозиция на ГЕРБ, ще подкрепят искането.

Точно когато то вече е факт и предстои дебата в пленарна зала, от РЗС се обявиха срещу подмяната на мотивите за импийчмънт във вече стартиралата процедура.

Зам.-председателят на партията Атанас Семов определи изказването на Борисов като "заявка за пълно незачитане на демокрацията в България и за установяване на едноличен тоталитарен режим."

В мотивите за импийчмънта се посочва, че Георги Първанов е спрял да бъде "олицетворение на нацията", каквото се очаква от него по конституция; че се бърка неправомерно в работата на парламента и правителството; записва граждани без тяхното знание, не упражнява контрол върху своя вицепрезидент и е прикрил истината за агентурното си минало.

В неделя обаче премиерът Бойко Борисов заяви в телевизионно интервю, че искането за импийчмънт "е реакция на атаката, която президентът заедно с БСП и ДПС направиха срещу правителството."

Часове по-рано Първанов обясни нашироко, че правителството е абдикирало от подготовката на антикризисните мерки.

Преди десетина дни сценарият с отказа на Янев да подкрепи искането за импийчмънт на Първанов бе коментиран от близкия до Първанов социолог от "Галъп" Живко Георгиев. Според него най-изгодно за ГЕРБ е депутатите на Яне Янев да не дадат подкрепата си за отстраняването на Първанов, за да може конфликтът да отиде към естественото му затихване.

"По добре с Костов и Волен, отколкото със Станишев и Доган"

Премиерът Бойко Борисов обяви в понеделник, че не смята да хаби енергията си, отговаряйки на изявленията на президента, защото това не носи нищо. В същото време обаче той коментира, че е "по-добре да си сред Костов, Мартин Димитров, Волен, Яне, отколкото със Станишев и Доган."

"Ако 162 депутати, избрани от българския народ, са против някого, той трябва да се замисли защо и дали и той няма поне малка вина", коментира премиерът.

Преди ден Първанов посочи, че внесеното искане за неговото отстраняване "се очертава като единствената възможна антикризисна мярка, като единствения документ, който обединява четворната коалиция и нейните лидери - Борисов, Костов, Сидеров и Янев."

Борисов от своя страна каза, че би могъл да говори два дни за "поразиите, които са направени в държавата през последните четири години, а и преди това.

Първанов да каже какво мисли за тройната коалиция

След като прокуратурата обяви, че е започнато досъдебно производство срещу министри, заместник-министри и длъжностни лица от предишното правителство, подписали необезпечени договори за над 2 млрд. лв., Борисов заяви, че много би искал "президентът да се изкаже и по тези въпроси."

В подобен дух се изказа и вицепремиерът Цветан Цветанов:"Никъде досега не се чу отношението на президента към поведението на тройната коалиция, което всички български граждани трябваше да изтърпят и платят като данъкоплатци за всички тези необезпечени договори и обществени поръчки, които бяха сключени от старият кабинет с главен архитект Георги Първанов. Къде са неговите въпроси към тогавашните управляващи."

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?