Яне Янев: Депутатите в затвора, ако гласуват с чужда карта

Народен представител или общински съветник, който гласува с чужда карта, да носи наказателна отговорност. Такова предложение ще внесе депутатът и лидер на РЗС Яне Янев, който представи във вторник предложения на парламентарната му група за промени в Наказателния кодекс (НК). Янев каза, че поправките ще бъдат внесени в НС следващата седмица.

В тях е записано, че ако депутат или съветник използва картата си на друг колега повече от 3 пъти, наказанието му да бъде лишаване от свобода от 3 до 6 години, което всъщност се класифицира като тежко престъпление. За това може и да се поиска депутатският имунитет.

Янев изрази надежда НС да приеме тези поправки най-късно в началото на ноември. "Трябва да се прекрати тази грандиозна спекулация, тази кражба на самоличност“, допълни той.

В поправките на РЗС се предвижда още да отпадне наказателната отговорност за онези, които са предложили, обещали или дали подкуп, ако са били принудени от длъжностно лице и доброволно съобщят на властта за това.

Предвижда се още и да отпадне отговорността на длъжностно лице, което е получило подкуп, ако непосредствено съобщи за това. Предложението ще улесни разкриваемостта на това престъпление, което е много трудно доказуемо, обясни Димитър Абаджиев от РЗС.

Сред предлаганите промени в НК са и текстове за издаване на разрешения на строеж в нарушение на закона и в забранените зони, за длъжностни лица, които допускат незаконен строеж да продължи.

Споделяне

Още от България