Шифърът на Яне: СПИН-скандалът в БСП е ПИН-код

Яне Янев и ГЕРБ пробват да реанимират корупционната кримка "Р.Овч."

Управляващите мислят да подкрепят комисия по скандала, в който бе замесен и медийният магнат Делян Пеевски

сн. БГНЕС

Лидерът на РЗС откри политическия сезон със сензационното разкритие, че т.нар. СПИН-скандал в БСП всъщност е "ПИН - код към грандиозна корупция, която няма аналог за целия 22-годишен преход". Янев цитира думи на депутата Антон Кутев за колегата му Корнелия Нинова, изречени в разгара на вътрешнопартийната драма, разгоряла се след изявление на медийният секретар на социалистите, че социализмът е като СПИН, защото е нелечим и се предава по наследство или полов път.

"Бих могъл да ѝ напомня реплики, които не мога да произнеса, но тя е произнасяла и много добре знае, че ги има записани със СРС-та и са говорени в съдилищата", прочете Янев думите на Кутев.

Става дума за един от най-шумните скандали от времето на тройната коалиция, популярен и като "Р.Овч.", довел до отстраняването на тогавашния министър на икономиката Румен Овчаров, чийто заместник бе Корнелия Нинова. Преди пет години Овчаров подаде оставка от поста след конфликт между него и бившия директор на Национална следствена служба Ангел Александров.

Яне Янев обяви по този повод, че СПИН- скандалът в БСП и ПИН-код към корупционен скандал, в който са вплетени огромни интереси, свързани с външна търговия, с търговия на оръжие, с енергетика, с "Булгартабак" и с Държавния резерв.

Янев иска да бъде създадена парламентарна анкетна комисия, която разследва причините за отстраняването на Овчаров от министерския пост през 2007 г.

Като член на комисията за борба с корупцията от миналия парламент добре знам за какво загатва колегата Кутев, добави Янев. Според него  парламентът трябва да разследва "грандиозна корупционна схема, тип хранителна верига", в която са свързани представители на висшата изпълнителна власт, на администрацията, на различни политически партии, депутати, на представители на следствието, на прокуратурата, а може би и на съда.

След като прокуратурата, следствието, определени съдии не са спазили закона толкова време, единствената институция, която може да установи кои са в основата на този грандиозен скандал, е Народното събрание, каза Янев. Според него комисията трябва да обхване период от 2005 г. до 2012 г.

ГЕРБ със светкавична реакция – обмислят подкрепа на идеята

Пет минути след пресконференцията на Янев, в която той посочи ПИН-кодът на всички нечисти сделки в страната, от управляващата партия ГЕРБ имаха реакция.

Заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ Димитър Главчев, който оглавява временната комисия “Хохегер”, каза, че Изпълнителната комисия на партията ще вземе решение във вторник дали да подкрепи предложението на Янев.

Когато се засягат въпроси за корупция, всички са много чувствителни, така че би следвало да се разбере за какво става въпрос, допълни той.

“Още не си представям никакъв предмет на дейност на комисията и не знаем каква ще бъде тя и дали ще я има, добави депутатът от управляващата партия.

Според Главчев е интересно да се разбере какво е извадило от равновесие Антон Кутев, ако е произнесъл тези реплики за СРС-та. Може да се окаже, че СПИН-ът е само върхът на айсберга, продължи Главчев разсъжденията на Яне Янев. Добави също, че на него като народен представител му е интересно какво ще излезе от тази история.

По неофициална информация на депутати от ГЕРБ решение вече е взето и управляващите ще подкрепят Янев в поредната му идея, целяща да дискредитира БСП.

Останалият без парламентарна група лидер на РЗС, който от категоричен противник на ГЕРБ сега е категоричен съюзник, инициира и парламентарно разследване на президента Първанов, а после и на администрацията към изпълнителната власт, имаща допир с президентството. Яне Янев внесе и изключително удобни промени за ГЕРБ в Закона за политическите партии и получи декларацията на Фидосова, че управляващите ще подкрепят предложенията му.

Случайно или не, в цялата корупционна схема, която се нищеше месеци наред и в крайна сметка имаше само политически последствия, е намесено името и на близкия до управляващите медиен магнат Делян Пеевски.

Скандалът “Р.Овч.”

Скандалът, за който лидерът на РЗС Яне Янев се сети с петгодишно закъснение, се развихри в началото на 2007 година. Главни действащи лица в него бяха директорът на Националната следствена служба (НСлС) Ангел Александров, известен като протеже на ДПС, и заместник-министър на икономиката от БСП Корнелия Нинова, които взаимно се обвиняват в изнудване, корупция и заплахи.

Впоследствие в събитията се оказваха замесени държавният холдниг “Булгартабак”, вестник “Земя”, който е собственост на шефа на бившата политическа полиция на ДС Димитър Иванов, Комисията по хазарта, шефът на консултантската фирма “Фронтиер” Красимир Георгиев, министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров (БСП) и топ следователи от НСлС.

Шефът на НСлС Ангел Александров обяви мистериозно, че е заплашван, включително и физически, от влиятелен човек в държавата, но не уточни нито дали е политик или бизнесмен. Допълни само, че прокуратурата знае за него. 

Негови подчинени пък Татяна Шарланджиева и Зоя Иванова – го обвиниха, че оказвал натиск по знаковото дело за “Топлофикация - София” и че се отивал да прокарва лобистки интереси в областта на хазарта, Държавния резерв и “Булгартабак холдинг” – все сфери, свързани с бизнес интереси на ДПС.

Зам.-министър Нинова, която е бивш следовател, тогава не само потвърди обвиненията към Александров, но и ги подсили с признанието, че шефът на НСлС я изнудвал с цел да се пълнят “черни каси” с пари от “Булгартабак”. Тя каза, че също е получавала заплахи, които свърза с отказа си да подпише документи за тютюневия холдинг, чиято управа оглавява.

Малко по-късно шефът на “Булгартабак” Христо Лачев се оплака, че върху него е оказван натиск от страна на бившия заместник-министър на държавната политика при бедствия и аварии Делян Пеевски, понастоящем медиен магнат  и от страна на Ангел Александров.

Според Лачев Пеевски е искал посочена рекламна компания да усвои част от бюджета за реклама на "Булгартабак", както и строителна фирма, посочена от него да реализира инвестиции, свързани с холдинга.

Скандалът се задълбочи след като шефът на следствието даде анонс, че писмото с известната абревиатура “Р.Овч.” , писано от арестанта Валентин Димитров, бивш шеф на столичното парно, е бледо копие на “много по-сериозни отмятания”, които са в кориците на делото за източване на дружеството. По думите му Валентин Димитров и шефът на “Фронтиер” Красимир Георгиев, за който пък се твърди, че е близък до Румен Овчаров, имат “много съвместни дружества”.

Впоследствие както Румен Овчаров така и Ангел Александров напуснаха постовете си.

Междувременно "Булгартабак" вече собственост на BT Invest GmbH, контролиран от руската Внешторгбанк, която у нас си партнира с Корпоративна банка.

Споделяне

Още по темата

Още от България