Яне Янев изчисли, че ГЕРБ ще разчита на него за правителство след изборите

Бил готов да възстанови парламентарната си група, но само ако другите партии подкрепят референдум за ВНС

Яне Янев, Сн: БГНЕС

Лидерът на РЗС Яне Янев съобщи в четвъртък, че има готовност да възстанови парламентарната си група, която се разпадна преди три години, докато той беше в опозиция на ГЕРБ и щеше да "уволнява" Бойко Борисов. Сега, когато Борисов се самоуволни, преданият му от година насам съюзник Яне Янев обяви изненадващо, че "разполагат с необходимите подписи" да възстановят РЗС.

Това обаче щяло да се случи само ако останалите парламентарни формации се съгласят да се проведе еднодневно заседание на НС, в което да се включи тема за референдум с въпрос "Искате ли да се свика Велико Народно събрание (ВНС), с цел приемане на нова Конституция". Допитването можело да се проведе едновременно с извънредните избори.

Яне Янев каза, че само РЗС има решение за изход от политическата криза и това е внесеното преди месеци проекторешение за свикване на референдум с такава тема. Тогава Янев внесе над 500 000 подписа в парламента, но проверка от ГРАО установи, че над 100 000 от тях са нередовни. Редуцираните подписи са 389 000, които според закона за референдумите са достатъчни за гласуване от парламента провеждане на допитването. Инициативата на РЗС се казва "Нова конституция за нова България“.

Именно по тази причина Янев имал готовност да възстановява парламентарната си група дни преди разпускането на НС.

Ако останалите партии не били съгласни с такъв референдум, стъпки за възкресението на РЗС в парламента няма да се предприемат.

Янев обясни, че не е обсъждал идеята си с ГЕРБ и дали те ще подкрепят искането му.

Лидерът на РЗС не каза и с кои народни представители са се подписали за възстановяването на групата му. На пресконференцията присъства независимият депутат Цвета Георгиева, която преди време се отцепи от "Атака" и декларира принадлежност към ГЕРБ.

Независимо, че не изясни каква е връзката между възкресяването на групата му (каквито съобщения той пуска регулярно) и свикването на референдум за ВНС, Яне Янев се ангажира с друга прогноза.

Той заяви, че в следващия парламент ГЕРБ и РЗС общо ще имат точно 125 депутати, с които ще могат да сформират правителство. "Запомнете деня и часа, в който ви казвам това“, призова Яне Янев.

Той не обясни защо е толкова сигурен в бройката на народните представители и подобна убеденост не означава ли на практика фалшифициране на изборите за получаването на 125-те места в бъдещия парламент.

Ние сме единствената политическа партия, която разполага с изключително точни социологически данни. РЗС се движи между 5.8 и 6.4 процента, посочи той.

Сега ГЕРБ има 117 народни представители, а Яне Янев влезе в парламента с 10, от които му останаха пет. От думите му излиза, че според точните му социологически данни ГЕРБ ще е под сегашната си бройка в следващия парламент, тъй като приблизителните 6% на РЗС им отреждат при всички случаи над 10 народни представители.

Запитан дали в съвместното им правителство ще поиска от Бойко Борисов да отстрани Цветан Цветанов, който бе уличен именно РЗС в три лъжи за шестте му апартамента, Янев така и не отговори. Той заяви, че ще сформира с ГЕРБ "консервативно правителство“, но няма как да "кадрува в друга партия“, както не желае да се кадрува в неговата.

На тези избори ще имаме ключова роля, за да не допуснем Станишев, Пръмова и Доган да вземат властта, каза той. Аз съм убеден, че ще вземем повече депутати от Кунева, която е свила електоралния си ръст до 3.2 % от имащите право на глас, от тези, които биха отишли да гласуват, добави Янев.

В съзвучие с искания на уличните протести от последните дни, той обеща, че над 60% от местата в листите на "Ред, законност и справедливост“, която ще се яви в коалиция със спорния варненски бизнесмен Веселин Марешки, ще са "гражданска квота“.

От понеделник съюзът Янев – Марешки започва кампания под надслов "Влез в политиката – промени България".

"Ние ще дадем възможност на гражданите, които споделят, или пък тези, които не споделят нашите виждания да влязат в парламента“, заяви лидерът на РЗС.

Споделяне

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?