Яне Янев нарочи 6 министри за махане поради конфликт на интереси

Яне Янев нарочи 6 министри за махане поради конфликт на интереси

Лидерът на РЗС Яне Янев обяви в петък, че за шестима министри от кабинета Борисов е била налице несъвместимост със заеманата длъжност към датата на избирането им и те са декларирали данни с невярно съдържание. Според Янев именно желанието му да обяви тази информация е мотивирала "вероломния акт на разрушение" срещу парламентарната му група и отлагането на заседанието на парламентарната антикорупционна комисия, планирано за четвъртък.

Става въпрос за министрите на външните работи Румяна Желева, на образованието Сергей Игнатов, на финансите Симеон Дянков, на екологията Нона Караджова, на културата Вежди Рашидов и на благоустройството Росен Плевнелиев.

Според Янев за тях е констатирано невярно деклариране на информация , което представлява престъпление по НК и несъвместимост със заеманата длъжност съгласно Закона за администрацията. Според чл. 19, ал. 6 от закона премиерът, министрите, зам.-министрите не могат да заемат друга държавна длъжност, упражняват търговска дейност или да са членове на орган на управление или контрол на юридическо лице с нестопанска цел, търговско дружество или кооперация, да упражняват свободна професия с изключение на научна или преподавателска.

В същото време Румяна Желева към датата за избирането ѝ за външен министър е била собственик и/или управител на "Глобул консулт" ЕООД, "Етко Шнайдерс" и управляваща още една фондация и три сдружения.

Вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков пък е бил съдружник и управител в "Екопроект-Априлци" ООД, а Нона Караджова на "Проекти – консулт" ЕООД. Росен Плевнелиев пък има собственост или управлява 11 дружества, сдружения и други. Просветният министър Сергей Игнатов е бил управляващ в пет неправителствени организации с образователна насоченост и Нов български университет, а министърът на културата Вежди Рашидов е имал участие в две фирми и четири неправителствени организации.

От министерствата на културата и регионалното развитие и благоустройството изпратиха съобщения, според които и двамата министри в законоустановения срок са направили необходимото за излизане от дружествата и организациите, в които са участвали.

"Аз се чудя как България може да е представена в Европа от лица като Румяна Желева, след като тя посочва, че дължи една втора заем от 160 000 лв. заедно със съпруга си и не е написала данни за кредитора”, заяви Янев.

Според него тези пари са взети на заем от групировки, за които не веднъж е ставало дума.

Конспирация около "опасния" дневен ред на комисията

Янев твърди, че натискът срещу него е бил започнат веднага щом миналия петък е било обявено, че данните за министрите влизат в дневния ред на заседанието на комисията, планирано за този четвъртък. Малко, след като излязъл дневния ред, депутатите от ГЕРБ му казали по телефона веднага да се свали информацията от сайта на НС. Малко по-късно пък станало ясно, че Марио Тагарински е подал заявление за напускане на ПГ на РЗС, с което депутатите от РЗС останаха само 9 и вече не могат да са самостоятелна група.

Яне Янев съобщи за премиера Борисов, че макар и да си е подал декларацията по-късно от предвидения срок, не попада под "ударите на несъвместимост". Единственият министър, за когото експертите на РЗС не били открили нищо до момента е този на спорта - Свилен Нейков.

Янев очаква Борисов, предвид "изостреното му чувство за справедливост" бързо да предприеме действия по отношение на изброените министри. Ако ли не, РЗС ще започне да събира подписи за сезиране на Конституционния съд.

РЗС ще подготвят и сигнал до Върховната касационна прокуратура с искане за проверка на неверните данни в подадените от министрите декларации.

Янев обяви още, че след Нова година партията му ще формира гражданска антикорупционна комисия, която щяла да бъде много продуктивна и да заседава всяка седмица.

Може да има изнесени документи от антикорупционната комисия

Малко преди Янев да обяви разкритията си, депутатите от парламентарната антикорупционна комисия, която той оглавяваше до вчера, го обвиниха в манипулиране на работата на комисията и избирателна проверка на сигнали.

Новият председател на комисията Димо Гяуров (Синята коалиция) прие документацията на комисията в присъствието на леко закъснелия и силно възмутен Янев.

Гяуров влезе в предварително запечатания кабинет на председателя на комисията и малко след това констатира, че преобладаващата част от документите не са заведени по надлежния ред. Малко по-късно на място в сградата на парламента на "Батенберг" пристигна и Янев, който обясни, че запечатването на кабинета е безпрецедентно и обяви, че ще се обърне към главния прокурор.

Според лидера на РЗС незаведените документи били получени в последните два дни. Димо Гяуров отбеляза обаче, че заради многото незаведени документи не може да гарантира дали някой не е изчезнал и дали няма да се появи в публичното пространство по-късно.

"Аз не съм подписвал приемно-предавателен протокол. Тези хора не действат в условията на правова държава, а като милиционери по заповед на партийни секретари”, заяви Янев.

Според него документацията на комисията е била водена изрядно.

Кабинетът на Янев е бил запечатан в четвъртък по нареждане на председателя на парламента Цецка Цачева, а печатът е с подписа на заместника ѝ Лъчезар Иванов, също от ГЕРБ. Свидетели на запечатването били представители на администрацията на НС и експерти на комисията.

Депутати се сетиха, че Янев манипулирал сигнали

Депутатът от ГЕРБ Николай Коцев обаче твърди, че Янев по своя преценка е давал ход на някои преписки, а на други не. Яне Янев вадеше на светло само тези сигнали, които са му угодни, посочи Коцев.

Той каза още, че Янев викал когото си иска на заседанията на комисията, хвърлял "фойерверки" и често изразявал лично мнение, като го е представял за становище на цялата комисия.

Янев превърна комисията в средство за себеизявление, заяви Коцев.

Бойко Великов (БСП) коментира, че с всеки опит за политизация на комисията се губи част от авторитета ѝ. "Надявам се, че не е допускано използването на сигнали със спекулативни цели", каза още той.

Предстои цялостна проверка на досегашната работа и документация на комисията.

Не стана ясно защо възмутените депутати от антикорупционната комисия не са дали по-рано гласност за случващите се нередности.

Споделяне

Още по темата

Още от България