След решението на КС

Яне Янев обяви, че комисията му се закрива, но ще предложи нова, 100% отговаряща на закона

Яне Янев

Независимият депутат Яне Янев, лидер на партия РЗС, обяви в четвъртък в парламента, че временната комисия за проучване на обстоятелствата при помилванията, опрощаванията на дългове и даване на българско гражданство по време на президента Първанов се закрива. Янев е председател на тази комисия.

Закриването е следствие от решението на Конституционния съд, което обяви предмета на дейност на комисията за противоконституционен.

Янев обаче побърза да добави, че след великденската ваканция на депутатите ще внесе предложение за нова анкетна комисия, която щяла да бъде 100% отговаряща на закона и конституцията.

"Възнамеряваме в началото на следващата пленарна седмица да внесем проект за решение за създаване на временна парламентарна комисия за проучване на фактите и обстоятелствата, свързани с действия и инициативи на длъжностни лица от органи на изпълнителната власт, както и на граждани при и по повод помилване, опрощаване на несъбираеми държавни вземания и даване и възстановяване на българско гражданство и освобождаване и лишаване от него за периода 22 януари 2002 г. – 22 януари 2012 г.", каза Янев.

От това определение на предмета на комисията не става ясно какво и кого тя ще разследва, но очевидно идеята на Янев е по заобиколен начин да продължи разследването на досегашната оглавявана от него комисия - а именно да се види как и на какви основания вицепрезидентът Ангел Марин е вземал решения за помилвания и даване на българско гражданство в двата президентски мандата на тандема Георги Първанов - Ангел Марин (22 януари 2002 - 22 януари 2012 г.).

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?