Яне Янев обяви Първанов за ”офшорен милионер” и обеща още данни за авоари на политици

Бившият президент ще го съди, ”защото и по време на избори не може да се лъже така”

Сн. БГНЕС

Лидерът на РЗС Яне Янев  обвини в събота политици и бизнесмени, че имат офшорни сметки зад граница и обяви, че очаква до два дни да получи информация за офшорни сметки, която ще представи в прокуратурата.

По думите на Янев президента Георги Първанов (2002 – 2012 година) е офшорен милионер и има сметки в офшорни зони, които се водят на имената на подставени лица.  В отговор на обвинението на Янев в предаването на Люба Кулезич по Нова телевизия, Първанов обяви, че ще съди Янев за клевета, защото ”дори по време на избори не може да се лъже така”.

Първанов каза, че ако се докаже, че той притежава такива авоари, те ще бъдат дарени на партията на Янев.

Според Янев финансите на бизнесмена Георги Гергов  били по някакъв начин свързани с тези на Георги Първанов. По думите му Гергов участвал и в ”режисурата на спектакъла”, чрез който от длъжност бе отстранен шефа на ГДБОП Станимир Флоров.

Янев  твърди още, че в списъка с въпросните подставени лица влиза и вдовицата на банкера Емил Кюлев – Весела Кюлева.

”С типичната си селска хитрост той и още други са преразпределили капитал измежду много фигури, които да им управляват финансите”, каза още Янев. 

 Според неговата информация сметки в черни, сиви и бели офшорни зони имали още няколко десетки българи. Сред тях са ”крупен банкер, който разправя по разни телевизионни студия колко голяма заплата получава и е близък с един експремиер и дъщерята на въпросния експремиер е в списъка”.

Доскорошният кмет на Варна Кирил Йорданов също имал  авоари в офшорни зони, твърди Янев.

По-късно пред агенция ”Фокус” Янев доуточни, че очаква до два дни да получи информация за офшорни сметки на българи, които ще предаде на прокуратурата.

”Предстои много интересен сериал, да знае българският народ  кой е изнесъл парите зад граница. По какви схеми, и в крайна сметка, дали тези пари, изнесени от България за последните 20 и няколко години, не надвишават няколко пъти републиканския бюджет ”, заяви Янев.

Той посочи, че много хора са се изкушавали да правят схеми чрез офшорни компании и недвижими имоти, възлизащи на десетки милиони.

”Когато получа документите, очаквам ги до два дни, защото трябва да дойдат документи от Румъния и Великобритания и, когато това стане, ще отида първо във Върховна касационна прокуратура”, посочи Янев.

Споделяне

Още от Избори 2013