След среща с Цацаров

Яне Янев обяви прокуратурата за покровител на енергийната мафия

Лидерът на РЗС занесе нови папки на главния обвинител и се оплете за следствената тайна

Яне Янев, Сн: БГНЕС

"Анкетната парламентарна комисия за борба с корупцията "категорично е установила, че енергийната мафия е покровителствена на най-високо ниво в прокуратурата и съдебната власт", обяви в сряда лидерът на РЗС и председател на комисията Яне Янев. Той обяви, че основната вина се носи от хора във Върховната касационна прокуратура, но не посмя да каже конкретни имена, което правеше обилно в предните няколко седмици.

Любопитното беше, че лидерът на РЗС отиде в прокуратурата със специален носач за документи, които трябваше да бъдат предадени на главния прокурор. Този път ставаше дума за анализи за енергийната мафия, направени по прекратени прокурорски дела, обясни Яне Янев, без да даде подробности.

Вместо него обаче се изказа близкият до управляващите вестник "Телеграф", който в сряда обвини заместник-главния прокурор Галина Тонева за "смачкването на 12 дела" в енергетиката. Конкретната атака е, че Тонева е издала вместо Борис Велчев "незаконна заповед" за разпределянето на "12-те дела" на двама прокурори от Върховната касационна прокуратура.

След това по тях не се работело усилено, защото двамата прокурори нямало как сами да преборят с мафията.

По-късно в сряда стана ясно, че делата не са 12, а над 20, прокурорите са много повече и повечето разследвания не са прекратени.

В материала си изданието цитира на няколко места Яне Янев, който обаче беше необичайно сдържан след срещата си с Цацаров и не посмя да каже имена.

"Никога не съм коментирал вестници", обясни Янев.

Преди седмица Яне Янев пак отиде при Цацаров, за да му съобщи за нарушения при воденето на прекратеното дело за продажбата на ток от НЕК чрез посредници в периода 2004-2007 година. Mediapool писа за този случай многократно през последните три години, но Янев се активизира едва през 2013 година. Председателят на парламентарната комисия каза от името на Цацаров, че по този сигнал прокуратурата работи "интензивно" и се очакват скоро резултати.

Днес Янев обаче силно се обърка като отговаряше на въпросите на журналистите какво носи отново на главния прокурор. Депутатът първо се извини, че не може да говори, защото ставало дума за следствена тайна. Че е следствена тайна, му било казано в кабинета на Цацаров.

После Янев трябваше да отговори как така в него са се оказали документите, които са следствена тайна. Тук настана и объркването. Янев първо обясни, че документите не били точно следствена тайна, а прекратени дела, по които обаче прокуратурата образувала "нови паралелни дела" за същите престъпления. Така от обикновени прекратени дела, които не са тайни, се превърнали в секретни. Подобни процедури по Наказателно-процесуален кодекс не съществуват.

Янев единствено обясни, че имало следователи и прокурори, които са работили и прекратили дела срещу енергийната мафия.

Така единствено от публикацията на "Телеграф" става ясно, че атаката на Янев е срещу Галина Тонева, която беше конкурент на Сотир Цацаров за поста главен прокурор. Тя беше един от най-близките сътрудници на Борис Велчев, но Цацаров реши да я остави в екипа си.

От прокуратурата обясниха официално, че вече има образувано дисциплинарно производство, което трябва да изяснява всичките твърдения на Яне Янев. То обаче не се води срещу конкретни прокурори.

В сряда самата Тонева обясни, че не става дума за 12 дела, както пише "Телеграф", а за 12 теми в енергетиката, по които прокуратурата е работила. Делата са над 20 и повечето от тях не са прекратени. Заместник-главният прокурор обясни, че е разпределила делата на отдела за противодействие на корупцията във ВКП, който се състои от двама прокурори. Те от своя страна са имали за цел единствено да координират действията на прокуратурата при разследването на огромния брой сигнали, а разследването по отделните дела е водено от множество първоинстанционни прокурори.

"През 2010 и 2011 година, когато ГЕРБ дойдоха на власт, в прокуратурата постъпиха огромен брой сигнали. Създадохме организация възможно най-бързо, за да се извърши анализ за кои има данни за престъпления и кои сигнали се повтарят. Аз бях определена като отговорна за тази тема от главния прокурор. Същата заповед беше издадена и от другия зам.-главен прокурор Валери Първанов за проверката за огромния брой сключени договори от министерствата, без да имат обезпечение", обясни Тонева.

Заместник-главният прокурор добави, че тя няма как да е предопределила хода на делата или да ги е смачкала, защото те са се водили от множество други прокурори. "Делата не са прекратени или смачкани. Прокуратурата хвърли много труд и имаме много експертизи", коментира още Тонева.

Споделяне

Още по темата

Още от България