Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Яне Янев оферира на ГЕРБ нов кандидат за КС при старт на трета процедура

Бивши атакисти внесоха номинацията на СДС, но ГЕРБ може да я откажат

199 коментара
Независимите депутати Валентин Николов, Димитър Карбов и Огнян Тетимов внесоха кандидатурата на Галя Гугушева за конституционен съдия. Снимка: БГНЕС

Нов зрелищен скандал се задава в парламента с втория опит за избор на съдия в Конституционния съд (КС), след като близкият до ГЕРБ депутат Яне Янев атакува издигната от СДС кандидатура, договорена предварително с премиера Бойко Борисов, и обяви, че ще издигне по-достойна, но само ако бъде открита нова процедура по избора.

Съобщението си Янев направи в 18 ч. на 30 ноември, когато изтече последният срок за внасяне на кандидатури за КС. Единственото редовно постъпило предложение до момента е на издигната от ръководството на СДС прокурор Галя Гугушева. Кандидатурата ѝ бе депозирана от трима бивши депутати на "Атака", заявили принадлежност към ГЕРБ, в чието лице синята централа откри новите си политически партньори.

Независимо от договрката на премиера Борисов с лидера на СДС Емил Кабаиванов ГЕРБ да подкрепят всяка кандидатура на сините, депутатите от управляващата партия заявиха, че въпросът все още не е обсъждан.

Няколко часа по-късно Яне Янев, също независим депутат, верен съюзник на ГЕРБ, призова кандидатурата на Гугушева да бъде отхвърлена. Той поиска Народното събрание (НС) да стартира нова, трета по ред процедура за избор на конституционен съдия и гласуване за предлаганата от него кандидатка – проф. д-р Валентина Попова, преподавател в Софийския университет.

Въпроси от "корупционно естество" към Гугушева

"Към настоящия момент за РЗС е ясно, че процедурата по номиниране на кандидати е тотално опорочена и създава предпоставки за дискредитиране на Конституционния съд и за задълбочаване на институционалната криза. Считаме, че кандидатурата на СДС е неадекватна, натоварена е с множество въпроси от корупционно естество и трябва да бъде оттеглена. При тези обстоятелства за нас е напълно недопустимо доказани професионалисти като нашия кандидат да участват в този фарс", съобщиха от партията на Янев в петък вечерта.

"Ако следващата седмица НС вземе решение за започване на нова процедура за номиниране на кандидати за Конституционния съд, РЗС първа ще внесе кандидатурата на проф. д-р Валентина Попова. Призоваваме същото да сторят и всички останали парламентарно представени партии, за да има истинска конкуренция и дебат с цел избор на най-стойностния кандидат", се казва в съобщението на коалицията Яне Янев – Веселин Марешки.

Коя е Валентина Попова

Валентина Попова завършва Юридическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски" през 1981 г., като след това работи като юрисконсулт и съдия в Благоевград. От 1986 г. е преподавател по граждански процес в Софийския университет. Последователно работи като асистент, старши и главен асистент, доцент, а от 2001 г. е доктор по право. Попова е член на съюзите на юристите и на учените в България. От 1994 г. е адвокат. Включена е списъка на синдиците към Министерството на правосъдието. От 2001 г. е и арбитър в Търговския арбитражен съд при Националната юридическа фондация. Автор е на множество научни публикации, учебници, коментари и статии у нас и в чужбина.

Запитан от Mediapool какви са въпросите от "корупционно естество" към Гугушева, Яне Янев не отговори, но заяви, че ако водената от него антикорупционна комисия бъде сезирана, той незабавно ще образува преписка за прокурорката.

Той отново повтори, че неговата кандидатура не е съгласувана и спазарена с Бойко Борисов. "Не съм влизал в пазарлъци за ВСС, няма да вляза и в пазарлъци за КС", коментира Яне Янев.

ГЕРБ не казват ще подкрепят ли кандидатурата на СДС

Така драматичният скандал "Марковска", с който приключи първият провален опит на НС да попълни бройките си в КС, е на път да затъне в кални интриги и игрички, в които ГЕРБ впрегна лоялните си независими депутати и маргинални партии.

След номинирането на Гугушева народни представители от ГЕРБ дадоха да се разбере, че кандидатурата ѝ няма да бъде приета безусловно, независимо от уверенията на премиера Борисов, че управляващите ще подкрепят предложението на "най-старата демократична партия".

"Въпросът за Гугушева все още не е обсъждан", заяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Велчев и допълни, че решение ще бъде взето през почивните дни.

"Има сценарий, при който Борисов дава благословията си на Яне Янев и ще бъде избран неговият кандидат, а СДС остава без кандидат", прогнозираха депутати.

Като алиби за отмятането от постигнатото "споразумение" ГЕРБ може да посочат, че първата издигната кандидатура от СДС, тази на Петър Стоянов, е отпаднала след вътрешните конфликти в синята партия и отказа на Стоянов да бъде издиган.

Не е ясно дали ГЕРБ ще рискуват да изпаднат в още по-голям конфуз, ако решат да прекратят сегашната втора процедура за избор на конституционен съдия и открият трета. Има теоретична възможност до евентуално отхвърляне на Гугушева да се стигне по процедурен ред, при нейното изслушване и обсъждане на внесени сигнали срещу нея, каквато възможност не бе допусната преди гласуването на Венета Марковска.

Гугушева, Гогошева, Кокошева

Паралелен фарс се разигра около официалното "входиране" на кандидатурата на Гугушева, извършено от тримата отцепници от "Атака" – Валентин Николов, Огнян Тетимов и Димитър Карбов. Ръководството на СДС прибегна до техните услуги, след като шестимата неизключени народни представители от СДС отказаха да изпълнят нареждането на Кабаиванов и да внесат и подкрепят спуснатия от НИС на СДС кандидат за КС.

Докато представяше високите професионални и морални качества на зам.-шефа на Апелативната спецпрокуратура Галя Гугушева, Димитър Карбов сбърка името ѝ, наричайки я ту Гогошева, ту Кокошева, независимо, че преди ден той и другите му двама колеги са имали личен разговор с нея на "Раковски" 134 при официалното обявяване на кандидатурата.

Субсидията на бившите атакисти се пренасочва от ГЕРБ към СДС

Пак тогава Николов, Карбов и Тетимов учредиха сдружение "Патриот", което същия ден подписа споразумение за сътрудничество със СДС, а сътрудничеството се материализира незабавно с "услугата" към Кабаиванов и компания за внасяне на номинацията им за КС.

Тримата отцепници от "Атака" съобщиха още, че субсидията, която им се полага, вече ще отива в СДС, а не в ГЕРБ.

Николов мотивира сътрудничеството със СДС с факта, че той самият е бил в СДС и че смята за историческа датата, в която партията сложи край на съюза си с Иван Костов, лидер на ДСБ.

Карбов обяви, че най-нормалното нещо е сдружение "Патриот" да стане партия и да участва в избори.

"Ако не беше толкова тъжно, щеше да е много смешно"

"Ако не беше толкова тъжно, щеше да бъде много смешно. Сега пък се появиха независими народни представители, които довчера бяха обявили принадлежност към ГЕРБ. Те ще внесат кандидатурата на ръководството на СДС за конституционния съд, защото парламентарната група отказа. До вчера тези хора бяха срещу членството на България в ЕС и НАТО, днес те вече представляват ръководството на СДС в парламента", написа в страницата си във Фейсбук бившият лидер на СДС, а от няколко дни изключен от партията Мартин Димитров.

"Същите хора, доколкото разбирам, са гласували за Марковска, сега предлагат следващата кандидатура", добавя той.

Бившият лидер на СДС Мартин Димитров бе изключен от партията в понеделник заедно с депутатите Димо Гяуров и Ваньо Шарков заради твърдия отпор на парламентарната група да участва в унизителни сделки с ГЕРБ и да служи за "изтривалка" на управляващите, помагайки им да излязат на чисто от гръмовния скандал с Венета Марковска.

До кризата се стигна, след като президентът Росен Плевнелиев бойкотира встъпването в длъжност на Марковска, избрана от парламента за конституционен съдия. После Бойко Борисов обяви, че се е разбрал с Кабаиванов СДС да издигнат кандидат на нейно място. Депутатите от СДС обаче отказаха да внасят и подкрепят такава кандидатура, в резултат на което първият предложен от "Раковски" 134 кандидат – президентът 1997-2002 г. Петър Стоянов отказа номинацията, мотивирайки се с "международните си ангажименти".

Жалко е, че СДС се превърна в изтривалка

Жалко е, че СДС се превърна в изтривалка, коментира депутатът от Синята коалиция Ваньо Шарков пред журналисти по повод внасянето на кандидатурата на СДС за конституционен съдия.

"СДС вече нищо не може да търси. Единствено това - казват кои трима ще бъдат водачи на три листи, дават им да внасят кандидатура, взимат им субсидията. Ето това е. Сделчици”, каза депутатът. Според него ръководството на СДС от страх няма да изключи от партията останалите шестима сини депутати, "а вероятно не са намерили кои други да ги сменят”, добави той. Но това е подмяната в СДС с използването на независимите депутати, хора минали през една купчина партии, каза Шарков.

Той припомни, че депутатите от СДС в ПГ на Синята коалиция вече са взели решение нито да внасят, нито да подкрепят кандидатура за конституционен съдия. "Нямаме нужда от нови решения. Дали ще гласуваме против или няма да участваме в гласуването, няма абсолютно никакво значение”, каза Шарков.

"Разбраха се няколко неща - че ние тримата изключени от партията, сме били сменени още май месец т.г., а другите независими депутати, декларирали принадлежност към ГЕРБ, сега ще трябва да направят това към СДС, за да пренасочат субсидията си. А една такава смяна може да покаже само докъде стига глупостта на хората, които ръководят синята партия. И го казвам със съжаление”, заключи Ваньо Шарков.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

199 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Анонимен
  #199

  Тази професорка на 30 години иска да е конституционен съдия, а пак в същото време казват че Гугушев син на тази възраст нямал опит и не може да е натрупал парите си. Така си противоречат, но политика...

 2. Анонимен
  #198

  Излиза че Яни вкарва компруматите, за да сложи свой човек в играта. Това е политика. Медияпул е май официалния медиен партнор на кампаниата против Гугушева...Да живеят Яни и Марешки.

 3. Анонимен
  #197

  Of 151 Абе Ванка, цяло есе си написал, докато го изчета ми заби РС то.Нямаше нужда да се хабиш, от три изречения си ми ясен. Само да те питам - като се огледаш на политическия пазар, сред съвременните ни политически лидери да съзираш някой, който да отговаря на високия ти критерий за Държавник-реформист? Комай само един Иван Костов се извисява.

 4. Анонимен
  #196

  До 158, ало Шведски, Комунистите може и да са сложили забрана пред "печените български емигранти" да решат въпроса с демокрацията, обаче въпроса от времето на дядо Благоев "Що е социализъм и има ли той почва у нас?" стои нерешен. Върни се и се пробвай там. Въпросът как се прави демокрация го остави на ДСБ. Ти изглежда отскоро се вълнуваш от налагането на демокрацията в Родината. Само за сведение ще ти кажа, че по времето на Царя, подобно на събратята ни от Полша, Чехия и Прибалтика, и ние си имахме Български великден. Та като заприиждаха едни "печени български емигранти", то Милен Велчев, Василев, Качакова и .... И стана една

 5. Анонимен
  #195

  choss към г-жа Гугушева
  Г-жо Гугушева, искам да Ви дам един приятелски съвет, а Вие решете как да постъпите. Не Ви познавам, но допускам, че сте добър професионалист, израствате в кариерата, семейството Ви просперира. Всичко това е добре.Нормално е да имате амбиции и за Конституционен съдия.Аз съм, така да се каже, страничен наблюдател, и искам да Ви кажа позицията си като такъв. Квотата е парламентарна и до сегашната ситуация се стигна, защото депутатите от ГЕРБ опорочиха процедурата.Редно е, който

 6. Анонимен
  #194

  от невзрачни по-невзрачни стават имената - тази Валентина Попова дори студентите не могат да запомнят.Тя се страхува да вземе становище по всеки деребен въпрос,а как ще отменя закони?

 7. Анонимен
  #193

  До 176. Много те е яд, че вече всички могат да ходят на запад, а не само богопомазаните от Политбюро и отрочетата им.Преди се стреляше на месо на границата, а ако те нарочеха, че искаш да се измъкнеш, те пращаха в Белене от където не беше знайно дали ще се върнеш.Убийци с убийци.Сега било много лошо у нас и хората бягали на запад.Искам да те питам, ако преди 30-40 години беше разрешено свободно да се движим, дали щеше да остане някои у нас.Но и сега лека-полека ще останете само цигани, комунисти и пенсионери.

 8. Анонимен
  #192

  И.Иванов, Швеция: ОГРОМНО ЗЛО СТОРИХ НА НАРОДА, ЧЕ ГЛАСУВАХ ЗА БОРИСОВ. НАЛАПАХ ПОЖАРНИКАРСКИЯ МАРКУЧ.

 9. Анонимен
  #191

  Карта на Волжка България, унищожена от Русия. Ще ги оставим ли да унищожат и Дунавска България? - http://samoistina.com/2/volga-zemedelie.htm

 10. Анонимен
  #190

  Кандидатката на Янето да бъде подложена на психиатрична експертиза.Да я питат колко научни грудове е написала,какво точно и къде преподава,какви са и познанията по конституционно право и т.н.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.