Яне Янев оглави поредната парламентарна антикорупционна комисия

Сн. БГНЕС

Парламентът създаде анкетна комисия "за проучване на случаи, при които има факти, данни и документално аргументирани публични разследвания, включително и на прекратени дела и преписки, за корупция по високите етажи на властта, довела до лично облагодетелстване на определени лица, ощетяване и значителни вредни последици за държавата". Проекторешението беше внесено от лидера на РЗС Яне Янев и група депутати.Впоследствие самият Янев оглави комисията.

В подкрепа на създаването на комисията гласуваха 125 депутати, против бяха 53 , а се въздържа един. Предложението подкрепиха ГЕРБ, Синята коалиция, "Атака" и независими депутати. Коалиция за България и ДПС гласуваха против.

В комисията ще участват 13 депутати, като шестима ще бъдат от ГЕРБ, по двама - от левицата и ДПС, по един - от Синята коалиция и "Атака", и един независим. От левицата поискаха комисията да бъде създадена на паритетен принцип и да обхване и случаи, свързани със сегашното управление, но предложението беше отхвърлено.

Срокът на работата на анкетната комисия ще бъде шест месеца.

Вносителят Яне Янев мотивира предложението си с последния мониторингов доклад на Европейската комисия за България, според който резултатите в борбата с корупцията по високите етажи не са задоволителни. Според Янев, комисията трябва да разследва конкретни корупционни схеми и публични скандали, придобили публичност като "СПИН скандал", "кръгът "Фронтиер", "хидровъзел "Цанков камък", "източване на БДЖ", "АЕЦ Белене", "Арсенал-Казанлък" и други. Янев обясни, че обект на проверката на комисията ще бъдат случаи с прекратени производства, а не такива, по които съдът се е произнесъл.

Председателят на Коалиция за България Сергей Станишев посочи, че самата идея за комисията в края на мандата говори, че три години цялата мощ на държавата, включително МВР и парламентарната антикорупционна комисия, не са свършили нищо. Зад тази активност стоят предизборните сметки и мечтания на Яне Янев като лидер на партия с разпаднала се парламентарна група, стоят и интересите на тези, които са готови да му дадат пари за следващите избори, коментира Ангел Найденов от левицата.

Според Четин Казак от ДПС парламентът не може да се превръща в разследващ орган. Народното събрание да не би да е четвърта инстанция, за да възобновява разследване по прекратени дела и преписки, попита Казак. Нищо не пречи на депутатите, ако имат някакви данни, да ги предоставят на прокуратурата, посочи Казак и допълни, че за да се отговори на критиките на ЕК за корупция по високите етажи, работата на анкетната комисия трябва да е насочена към последните три години.

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров подкрепи създаването на комисията, но изрази надежда, че тя ще започне работа с разследване на днешния премиер.

Поредната антикорупционна комисия бе оглавена от нейния инициатор, лидерът на РЗС Яне Янев. Той беше номиниран от колегатаси Емил Василев, който се мотивира с обективността,безпристрастността и честността на Янев.

Независимият Камен Петков, цитиран от БТА репликира, че Янев е титан на честността и добави, че "тук явно всяка къртица иска да стане агроном".

Не беше прието предложението на Коалиция за България председател да стане Мая Манолова, нито на "Атака" – комисията да бъде оглавена от Волен Сидеров.

Христо Бисеров от ДПС беше избран за заместник-председател накомисията.От квотата на ГЕРБ в нея влязоха Димитър Лазаров, ДимитърБойчев, Красимир Ципов, Пламен Нунев, Румен Иванов и ЗлаткоТодоров. Представители на левицата ще бъдат Мая Манолова и Атанас Мерджанов, на ДПС - Христо Бисеров и Рамадан Аталай, а от "Атака"- Волен Сидеров. Сините не излъчиха свой кандидат.

Първоначално левицата предложи за свой представител независимия Георги Терзийски, но искането беше отхвърлено. Не беше прието и предложението на Тодор Великов независимите да бъдат представлявани от Касим Дал.

Споделяне

Още по темата

Още от България