Яне Янев отказа меморандум с ГЕРБ

Яне Янев отказа меморандум с ГЕРБ
"Ред, законност и справедливост" (РЗС) няма да подпише меморандум с ГЕРБ за парламентарна подкрепа, съобщи на пресконференция в неделя лидерът на партията Яне Янев.

По думите му неговата политическа сила няма да отиде на насрочените за понеделник сутринта преговори за сключване на двустранен меморандум. До разговори за парафиране на отделните документи се стигна, след като в петък Синята коалиция и РЗС отказаха да приемат подготвения от ГЕРБ общ меморандум, с който двете партии и “Атака“ на Волен Сидеров трябваше да поемат ангажимент за подкрепа на правителство на ГЕРБ без коалиционно споразумение.

“Считаме, че не е необходимо да подписваме паметна бележка за събитие, което не се е случило“, посочи Янев. “Оставаме така, както сме се договорили с Бойко Борисов - да подкрепим правителството му за 6 месеца“ , допълни той. По думите му исканият от ГЕРБ документ няма европейска практика.

РЗС са готови да водят преговори и да подпишат политическо споразумение, само ако под него фигурира подписът на Бойко Борисов, след като той твърди, че е е спечелил мажоритарно изборите.

Волен Сидеров заяви пред БНР, че текстовете в меморандума на ГЕРБ са алгоритъм, програмна схема, по която да започне промяната в България. “По тази програма ние нямаме никакви възражения”, добави лидерът на “Атака”.

Сидеров коментира позициите на “Синята коалиция“ и РЗС срещу подписването на меморандума с ГЕРБ с думите: “Никой не ги задължава да приемат нашите идеологически виждания или програма, не могат да се оправдават с присъствието на трета партия в една схема за съгласие“.

Иван Иванов от “Синята коалиция“ обаче коментира, че предлаганият от ГЕРБ меморандум не гарантира, че “след няколко месеца при тежките изпитания, когато трябва да бъдат взети трудни и непопулярни решения, част от тези партии, които сега се кълнат, че подкрепят ГЕРБ, няма да яхнат първи вълната на популизма и да оттеглят подкрепата си.

Сините продължават да настояват за подписването на коалиционни споразумение с ГЕРБ, но формалният лидер на партията на Бойко Борисов – Цветан Цветанов, отново заяви намеренията на партия за самостоятелно правителство на малцинството с мотива, че така ще е ясна политическата отговорност.

Лидерът на РЗС Янев съобщи още, че Борисов се бил обаждал на член на партията и се е опитал да го привлече да участва в правителството на ГЕРБ.

Това не е европейски, а своеобразен "царски" подход за разбиване на политическата система, срещу който сме работили, посочи Янев. Той допълни, че не желаят да бъдат съпричастни с такъв вид политическа комуникация. Очаква се по-късно през деня управителният съвет на РЗС да излезе с решение партията да не участва на никакви нива в изпълнителната власт на ГЕРБ – нито в политически кабинети, нито в областните управи, нито на експертно ниво.

Борисов отрече да е търсил представител на ГЕРБ за включване в бъдещия му кабинет, чийто основен състав обеща да обяви във вторник.

Лидерът на РЗС заяви още, че партията му не се страхува от предсрочни избори, защото по-важно е следващото правителство.

“Не е здравословно да се израства с гигантски размери за кратко време. РЗС счита че този мандат на 41 НС трябва да бъде прекратен предсрочно, да се свика ВНС с цел приемане на нова конституция. Безсмислено е да се прави каквото и да е, ако не се стигне до конституционно мнозинство в парламента, което да вземе съдбоносни за нацията решения”.

Споделяне

Още по темата

Още от България