Яне Янев оттегля подкрепата си за Борисов на 27 януари

Яне Янев оттегля подкрепата си за Борисов на 27 януари
РЗС прекратява подкрепата си за правителството на Бойко Борисов и се определя, считано от 27 януари 2010 г., като "дясно-консервативна опозиция и единствена алтернативна на посттоталитарния режим". Това обяви в понеделник на брифинг в Бургас лидерът на партията Яне Янев, който преди две седмици остана без парламентарна група, след като депутатът Марио Тагарински я напусна и така тя остана с 9 души.

Още при формирането на правителството на Бойко Борисов на 27 юли т.г., Яне Янев обяви, че му дава подкрепа за шест месеца, които изтичат на 27 януари 2010 г. Независимо, че Янев обвини за разпада на групата си Борисов, който "подкрепил и насърчил“ действията на Тагарински, подкрепата за кабинета не бе незабавно оттеглена.

В понеделник Янев заяви още, че "членовете на Управителния съвет на партията смятат, че премиерът е излъгал гражданите, а от ГЕРБ са подменили техния вот чрез създаване на "нова нелегитимна тройна коалиция" с "Атака" и ДСБ“.

На заседание на ръководството на РЗС е решено партията да не влиза в никакви коалиции до следващите избори за Народно събрание, да участва самостоятелно в предстоящите местни и президентски избори, както и да продължи да работи срещу участието на ДПС и БСП във властта.

Ще бъде изготвена цялостна оценка на сегашното управление, която ще бъде оповестена на международна конференция на РЗС на 30 и 31 януари следващата година в София, посочи още Янев.

По повод твърденията на лидера на "Атака" Волен Сидеров, че хора от разбитата група за отвличания като Тони Хамстера са работили пряко за РЗС, Димитър Абаджиев отрече това да е вярно. Според него е естествено срещу РЗС да има атаки, тъй като иска смяна на статуквото.

В момента Яне Янев, осемте му депутати и напусналият Тагарински, са независими народни представители и като такива нямат право да участват в ръководствата на парламентарни комисии.

Споделяне

Още от България