Яне Янев поиска кабинета за сезира Конституционния съд за вота в Турция

Яне Янев

Председателят на РЗС Яне Янев внесе в понеделник в Министерския съвет жалба за касирането на изборните резултати от гласуването в Турция. Той настоява служебното правителство да препрати жалбата за произнасяне в Конституционния съд.

Янев изрази надежди, че това ще се случи. Служебният премиер Марин Райков обаче заявява, че решението ще бъде взето след като се обсъди от цялото правителство. Заседание на кабинета има в сряда, а по закон най-късно до четвъртък могат да се оспорват резултатите от изборите пред Конституционния съд.

РЗС настоява за касиране на 51 000 гласа подадени в секциите в Турция. Причината са случаите на гласуване с чужди лични карти, както и масовото дописване на хора в избирателните списъци. На предишните парламентарни избори Конституционният съд пак бе сезиран от РЗС със същото искане и взе решение, с което обяви 18 000 гласа за невалидни, което доведе до разместване на мандати.

“Министър-председателят Марин Райков пожела да разменим кратки мисли. Аз аргументирах нашата жалба, накратко маркирах нарушенията в Турция и разчитам Министерския съвет да прояви разум и по никакъв повод да не се поддава на каквито и да било външни внушения", заяви Янев.

Според него ще бъде “опасен прецедент, ако Министерският съвет пожелае да играе ролята на арбитър в този спор между политическа партия, която по Конституция и закон има право да оспорва изборните резултати, и Конституционния съд”.

"Така, както принципно си свършиха работата до момента, трябва коректно, почтено и спазвайки закона, да препратят нашата жалба до Конституционния съд”, смята Яне Янев.

“Премиерът Райков пое ангажимент да внесе тази точка на заседание на Министерския съвет и ние настояваме това да се случи в седемдневния срок, определен от закона”, каза Янев.

Служебният премиер никога не е поемал и не би могъл да поеме конкретен ангажимент относно това какво ще предприеме правителството преди обсъждане на Министерски съвет и постигане на съгласие между всички министри в кабинета, се казва в съобщение на правителствената информационна служба.

Премиерът Марин Райков е уверил Яне Янев, че веднага ще инициира да се направят нужните юридически консултации относно правните задължения на правителството по съответния казус и ще бъде предприето това, което законите на държавата повеляват по недвусмислен начин, е посочено в съобщението на правителството.

В понеделник стана ясно още, че партия "Другата България" и още една коалиция са подали жалба пред Върховния касационен съд за касиране на изборите. Това бе съобщено от председателя на съда Лазар Груев. По една жалба има постъпила в прокуратурата и във Върховния административен съд.

Лазар Груев цитира Изборния кодекс, според който институциите, които имат правомощие да сезират Конституционния съд, сами преценяват дали да изпратят жалбата до Конституционния съд.

Министерският съвет не е длъжен да изпълни искането на лидера на РЗС, който в последните година от мандата на ГЕРБ подкрепяше партията на Бойко Борисов.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?